ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0
803

Το απλό ποδοσφαιρικό κάλυμμα των εποχών του 80’ και του 90’ το τεχνητό τερέν αποτελεί σήμερα μετά από χρόνια εργαστηριακών δοκιμών και εξελίξεων μια από τις πιο σύνθετες μορφής τεχνητής κατασκευής

Ο συνθετικός τάπητας μοιάζει με ένα δίκτυο συγκέντρωσης υλικών κορυφαίας ποιότητας και προηγμένης επεξεργασίας.

Πιο αναλυτικά το υπόστρωμα που υποστηρίζει τις αθλητικές επιφάνειες εξελίσσεται διαρκώς προσφέροντας αυξανόμενη ασφάλεια και διάρκεια, συνοχή, ποιότητα εμφάνισης, αντοχή στην φθορά και στην παρατεταμένη χρήση, ευκολία στην τοποθέτηση, οικονομία στη συντήρηση, απορροφητικότητα, μειωμένο βάρος και δυνατότητα μαζικής παραγωγής και αξιοποίησης.

Πρόοδος σε κάθε μορφή υποστρωμάτων

Είναι σαφές πως η παγκόσμια βιομηχανία δημιουργίας και πώλησης αθλητικών και όχι μόνο επιφανειών έχει παίξει βασικό ρόλο στην έκρηξη της εργαστηριακής βελτίωσης των ταπήτων. Αυτή ήταν που οδήγησε και τα ποδοσφαιρικά τερέν και αθλητικά κέντρα από το απλό συνθετικό «πατάκι» της δεκαετίας του 90’ στο σημερινό πολυσύνθετο συνθετικό τερέν που δεν ντρέπεται πλέον να πει ανοιχτά πως μπορεί να ανταγωνίζεται το φυσικό χόρτο στα ίσα. Και αναφερόμαστε σε μια άτυπη κόντρα που δεν έχει πλέον αποκλειστικά επίκεντρο τη διάρκεια, τη συντήρηση και την οικονομία (όπου αναμφίβολα οι τεχνητές επιφάνειες υπερέχουν σημαντικά) αλλά ακόμα και την βελτίωση του θεάματος και την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών τομείς που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν «άβατο» για τις συνθετικές δημιουργίες.

 «Είναι δεδομένο πως οι προμηθευτές και οι εταιρίες υποστήριξης έχουν διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη βελτίωση της συνθετικής αποδοτικότητας και την ποιότητα κατασκευής των γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα» είναι το σχόλιο εμπορικού μάνατζερ επιτροπής ελαστικών και τεχνητών επιφανειών.

«Ο βασικότερος τομέας αυτής την εξέλιξης είναι αναμφίβολα η ποιότητα και το εύρος των ινών που αποτελούν την βάση για την πρόσφορα άνεσης και ασφαλείας στους… άσους του βασιλιά των σπορ. Ειδικά η βελτίωση από τη 2η γενιά και έπειτα μοιάζει καταιγιστική όσον αφορά τα υποστρώματα (γέμισμα) που αποτελούν το κλειδί όχι μόνο σε επίπεδο ποιότητας των τερέν αλλά και στην αύξηση της ταχύτητας παραγωγής που κάνει το προϊόν πιο εμπορικό και προσιτό σε ομοσπονδίες, ομάδες και κάθε είδους αθλητικά κέντρα».

Βασικότερος τομέας στην εξέλιξη της υποβοήθησης ήταν το γεγονός πως όλες οι κορυφαίες βιομηχανίες του χώρου κατάφεραν να δημιουργήσουν, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, ολοκληρωμένες επιφάνειες διαφορετικά για τις απαιτήσεις και τις ποδοσφαιρικές και κλιματολογικές συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε πιθανός πελάτης. Με τις σωστές κατευθύνσεις λοιπόν oι τεχνητές επιφάνειες άρχισαν σιγά σιγά να κατακτούν κάθε μορφή ποδοσφαιρικής κοσμογονίας. Από τα ποδοσφαιρικών κλαμπ ιδιωτών ή δήμων αρχικά, στα προπονητικά κέντρα συλλόγων στη συνέχεια για να φτάσουμε σήμερα και στην απόλυτη καταξίωση μέσα από την παρουσία τους στα ποδοσφαιρικά «παλάτια» όλης της Ευρώπης (φαινόμενο που θα γίνει ακόμα πιο έντονο στο μέλλον).

Με ισχυρό χαρτί την ποιότητα, την λειτουργικότητα αλλά και την ασφάλεια παικτών που σε πολλές περιπτώσεις αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αφού αποτελούν τις κορυφές του αθλητικού «star system» οι συνθετικές επιφάνειες συνεχίζουν να εξελίσσονται συνεχώς. Το μυστικό αυτής της πορείας βρίσκεται όμως όχι τόσο στην επιφάνεια αλλά στην βάση, την υποστήριξη (backing) που με τη βελτίωση της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις  για να μη μπορούν σύντομα ακόμα και οι πιο απαιτητικοί, άσοι των γηπέδων να καταλάβουν τη διαφορά και τις αδυναμίες των συνθετικών επιφανειών απέναντι στο κλασσικό τερέν…            

 

Πηγή: Stadia Μagazine