ΤΑΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Αξιοποίηση των ταλέντων παρά τις δυσχέρειες»

0
1367

Ο Τάσος Δημητρίου γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1953. Υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα σε Παναθηναϊκό, Φωστήρα, Καλλιθέα και Χαλάνδρι. Πλέον, είναι Ενωσιακός προπονητής στην Εθνική Ομάδα Παίδων, στο τμήμα των παιδιών που έχουν γεννηθεί το 2002, όπως επίσης και στην Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου.

Κατά την διάρκεια της προπονητικής του καριέρας, ο κ. Δημητρίου έχει προπονήσει αρκετά κλαμπ, μεταξύ των οποίων η Δόξα Βύρωνα, το Γαλάτσι, τα Βριλήσσια, η Αγία Παρασκευή, ενώ είχε διατελέσει και Γενικός Διευθυντής στον Άρη Θεσσαλονίκης την περίοδο 2000-2001.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mini Football News, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε τόσο στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστή, όσο και στη θητεία του ως Ενωσιακός προπονητής, ενώ μίλησε αναλυτικά για την λειτουργία, τους στόχους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακαδημαϊκό ποδόσφαιρο σήμερα.

DHMHTRIOY 2

«Μοναδική στιγμή η συμμετοχή στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος»

 Ξεκινώντας, αναφορικά με την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, ο Τάσος Δημητρίου ξεχώρισε δύο μεγάλες στιγμές: την συμμετοχή του στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Φωστήρα και την κλήση του στην Εθνική Νέων.

«Οι δύο στιγμές που ξεχωρίζω από την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής ήταν, πρώτον, το ότι αγωνίστηκα με τον Φωστήρα σε ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος (απέναντι στον ΠΑΟΚ), και φυσικά, η κλήση στην Εθνική Ομάδα Νέων το 1972. Αυτές μπορώ να πω πως ήταν οι δύο μεγαλύτερες «συγκινήσεις» για μένα ως ποδοσφαιριστή».

Στην συνέχεια, η συζήτηση οδηγήθηκε στην τωρινή του καριέρα, αυτή του προπονητή, τον οποίο μάλιστα η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών επιλέγει κάθε χρόνο ανελλιπώς να αναλάβει κάποιο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Τάσος Δημητρίου, λοιπόν, ανέλυσε τον ρόλο που θα πρέπει η ΕΠΣΑ να διαδραματίζει στο ποδόσφαιρο των υποδομών.

«Ο ρόλος της ΕΠΣΑ είναι πολύ συγκεκριμένος. Δίνει δικαίωμα στους διάφορους ενωσιακούς συλλόγους να αναπτύξουν το ποδόσφαιρό τους, διοργανώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 5.000 αγώνες σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να γίνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ο «βοηθός» του επαγγελματικού, και να αξιοποιηθούν τα νεαρά ταλέντα, τόσο από τις Εθνικές Ομάδες της χώρας, όσο και από τα επαγγελματικά σωματεία».

DHMHTRIOY 3

«Δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές και συνθήκες»

 Ωστόσο, στο πώς λειτουργούν οι Ακαδημίες στο Ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα, ο προπονητής της Α.Ε. Χαλανδρίου δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος

«Η άποψή μου είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και οι συνθήκες για την αξιοποίηση των ταλέντων μας. Η Πολιτεία θα πρέπει από την μεριά της να συνεισφέρει στην βελτίωση της κατάστασης και να γίνουν επενδύσεις στις Ακαδημίες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες. Δηλαδή, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός πλάνου στρατηγικής από τους αρμόδιους φορείς, που θα έχει στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ταλέντων».

Όπως συμπλήρωσε, τα προβλήματα αυτή την στιγμή είναι αρκετά και οφείλονται σε πληθώρα παραγόντων.

«Γενικά, τα προβλήματα είναι αρκετά, καθώς δεν υπάρχει μια οργανωμένη διαδικασία και οι σύλλογοι δεν έχουν την υποστήριξη της Πολιτείας. Επίσης, υπάρχουν και προβλήματα με την παιδεία, όπως γνωρίζουμε, που αφορούν τα παιδιά των Ακαδημιών, καθώς είναι πολύ επιβαρυμένα και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα αθλήματα λόγω του φόρτου εργασίας από το σχολείο».

DHMHTRIOY 4

Ο Τάσος Δημητρίου μαζί με τον Σωτήρη Νίνη, ένα από τα ταλέντα που έχει να περηφανεύεται πως εξήγαγε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

«Ο Ενωσιακός Προπονητής θα πρέπει να είναι παιδαγωγός και ψυχολόγος»

 Άκρως ενδιαφέρουσα και η άποψη του κ. Δημητρίου για τον ρόλο του προπονητή που ασχολείται με νέα παιδιά:

«Ένας προπονητής που ασχολείται με νεαρά παιδιά οφείλει να είναι παιδαγωγός και ψυχολόγος πρωτίστως, και έπειτα προπονητής. Θα πρέπει να επιμορφώνεται διαρκώς αλλά και να πιστοποιείται αναλόγως ένας προπονητής που ασχολείται με τις Ακαδημίες. Αυτό είναι πολύ βασικό ώστε να παρουσιάζεται όπως πρέπει και να βοηθά τα νέα παιδιά να εξελιχθούν και να προοδεύσουν, αλλά και να μπορεί να τα στηρίζει όποτε έχουν ανάγκη».

«Δεν υπάρχει σωστή νοοτροπία για την αξιοποίηση των ταλέντων μας»

 Στο γιατί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν αξιοποιούνται κατάλληλα οι νέοι ποδοσφαιριστές και υπάρχει αυτή η «ύφεση», ο Τάσος Δημητρίου ανέφερε:

«Στην Ελλάδα, όπως είπα, δεν υπάρχει οργάνωση στο θέμα των Ακαδημιών και αυτό σαφέστατα επηρεάζει την παραγωγή και κατάλληλη αξιοποίηση νεαρών παικτών. Δεν υπάρχει σωστή νοοτροπία, αλλά και οι απαραίτητες υποδομές για την αξιοποίηση των ταλέντων μας, με αποτέλεσμα να είμαστε πολύ πίσω στον τομέα αυτό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν το πρόβλημα και να επενδύσουν στα νέα παιδιά για την βελτιστοποίηση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφορικά με τους προσωπικούς του στόχους με την τωρινή του ομάδα και τις προσδοκίες του από την φετινή σεζόν, ο Ενωσιακός τεχνικός δήλωσε:

«Φέτος είμαι στην Εθνική Ομάδα Παίδων και συγκεκριμένα προπονώ τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2002. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν τα παιδιά από νεαρή ηλικία και να καταφέρουν να ενισχύσουν τις Εθνικές μας ομάδες. Με το σύλλογο του Χαλανδρίου, επίσης, έχουμε μια νεανική ομάδα, που αποτελείται από ταλαντούχα παιδιά και επιδίωξη δική μου είναι το να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα παιδιά αυτά ώστε να είναι έτοιμα να επανδρώσουν, τόσο την πρώτη ομάδα, όσο και να είναι μετέπειτα έτοιμα για το άλμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

 

Δημήτρης Αβράμης