ΠΟΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ…

0
772

Πρόκειται για μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις γύρω από το ποδόσφαιρο, τα τελευταία πέντε χρόνια. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Εκθέσεις που δεν έχουν ευθεία αναφορά σε οικονομικά δεδομένα, αλλά ασχολούνται με βασικά δημογραφικά στοιχεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κάθε χρονιά καθώς και στατιστικούς δείκτες που βοηθούν την αξιολόγηση ομάδων και ποδοσφαιριστών.

Αυτές οι εκθέσεις-αναφορές παρουσιάζονται από την Ενωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (αλήθεια, ο ΠΣΑΠ τις έχει υπόψη του;) και εκπονούνται σε συνεργασία με το διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών του πανεπιστημίου της Νοσατέλ, το ινστιτούτο αθλητικών σπουδών του πανεπιστημίου της Λωζάννης και το επιστημονικό εργαστήριο Thema του πανεπιστημίου της Φρανς– Κομτέ.

Η τελευταια έκθεση που μελετώ, παρουσιάζει τους 100 κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης από των οποίων τις ακαδημίες και τα φυτώρια πέρασαν οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα 31 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η έρευνα εξετάζει παίκτες που προπονήθηκαν στις ακαδημίες των ομάδων, σε ηλικίες από 15 έως 21 ετών. Τα στοιχεία αυτής της έκθεσης θα αποτελέσουν μία καλή βάση επιχειρημάτων στη συζήτηση για την αντιπαλότητα γηγενών και ξένων.

Να θυμίσω τον ορισμό του γηγενούς ποδοσφαιριστή, όπως έχουν καταλήξει να τον αποδέχονται τόσο η ΟΥΕΦΑ -και μετά από αρκετά πισωγυρίσματα- όσο και η ΦΙΦΑ.

Γηγενής, λοιπόν, θεωρείται οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής ανεξαρτήτως εθνικότητας που από τα 15 του έως τα 21 προπονείτο για 3 συνεχή χρόνια με μία ομάδα ή κάποια άλλη ομάδα της ίδιας χώρας με αυτήν, στην οποία βρίσκεται η ομάδα που αγωνίζεται.

Κλασικά παραδείγματα γηγενών ποδοσφαιριστών όπου η εθνικότητα δεν έπαιζε καθοριστικό ρόλο: Ο Ισπανός Φάμπρεγκας που από τα 16 του αγωνιζόταν στην Αρσεναλ θεωρείτο γηγενής για καθε αγγλική ομάδα, όπως και ο Ουρουγουανός Νέρι Καστίγιο, που όταν βρισκόταν στον Ολυμπιακό από τα 18 του μπορούσε να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, ως γηγενής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο Αγιαξ βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης καθώς από τις ακαδημίες του έχουν περάσει 77 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις 468 ομάδες των 31 μεγαλύτερων πρωταθλημάτων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Παρτίζαν Βελιγραδίου από τις ακαδημίες της οποίας πέρασαν 74 ποδοσφαιριστές και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μπαρτσελόνα από τις ακαδημίες της οποίας πέρασαν 57 ποδοσφαιριστές, συνολικά.

Στον κατάλογο με τις 100 ομάδες η χώρα που έχει τους περισσότερους εκπροσώπους είναι η Γαλλία με 15 ομάδες, ακολουθούμενη από τις Ισπανία και Ολλανδία.

Ομάδες από Τουρκία, Κύπρο, Νορβηγία και Ρουμανία δεν βρίσκονται στη λίστα.

Στις 3 ελληνικές ομάδες με τους πιο πολλούς ποδοσφαιριστές κατά σειρά βρίσκονται οι ΠΑΟΚ με 24, ΠΑΟ με 19 και Πανιώνιος με 14.

Πηγή:sportday