ΦΑΡΟΣ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ

0
1008
Αποκλειστικά στο minifootballnews.gr μίλησε ο Όμηρος Εμμανουηλίδης. Ο γιατρός, πρόεδρος της ΠΕΠΣΣ, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την ελληνική σάλα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε: 
Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το άθλημα όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση, στα μέσα της δεκαετίας του 1990:

“Τα πρώτα βήματα  έγιναν όταν είχαμε πείσει  μια παρέα φίλων να παίξουμε 5χ5 στην Αθήνα αρχές της δεκαετίας του ’90. Υπήρχε ένα γηπεδάκι στο Μαρούσι τότε και παίζαμε μπάλα. Καταφέραμε στην συνέχεια να πείσουμε τον Λεωνίδα τον Σειτανιδη , τότε πρόεδρο της τεχνικής επιτροπής της ΕΠΟ,  αλλά και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον Κώστα τον Τριβέλα να συμπεριλάβουν το 5Χ5 σε μια επιτροπή. Ήταν το πρώτο λιθαράκι. Στην πορεία τα πράγματα αναπτύχθηκαν σε καλό βαθμό άλλα όχι έτσι όπως τα περιμέναμε. Βεβαία στην Αττική άλλα και σε όλη την Ελλάδα, θα δούμε διάσπαρτα γήπεδα 5χ5  γιατί  το Futsal είναι το γενικό ποδόσφαιρο που παίζετε μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Μετά συνεχίζετε σε διάφορες ηλικίες σαν ερασιτεχνικό και σαν έκφραση άθλησης του καθενός. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ  δεν αναγνωρίζουν καμιά άλλη μορφή ποδοσφαίρου παρά μόνο το 5Χ5 και το 11Χ11. Ενδιάμεσες μορφές είναι οι πρωτοβουλίες των ιδιωτών που φυσικά είναι ανεπίσημες.Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε με κάποιους στόχους. Ο πρώτος μας στόχος ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν το 1995. Να πάρουμε την επίσημη αναγνώριση του αθλήματος από το κράτος. Με την ΕΠΟ  δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και συνεργαζόμαστε άψογα. Άρα έπρεπε να δοθεί λύση από το κράτος, πράγμα που πετύχαμε”.

Για την προσφορά του Futsal στις μικρές ηλικίες τόνισε:

“Η συμμετοχή στα προγράμματα άθλησης για όλους, σημαίνει συμμετοχή σε σχολικά προγράμματα, σημαίνει βοήθεια από την πολιτεία και από άλλους οργανισμούς σε μικρές ηλικίες. Βλέπουμε παιδιά 5 και  6 ετών να έρχονται στα γηπεδάκια να μαθαίνουν ποδόσφαιρο. Αλλά δεν έρχονται για να γίνουν “παικταράδες”. Σημασία έχει να μάθουν τι σημαίνει  ποδόσφαιρο, να το μεταδώσουν και να το μεταλαμπαδεύσουν στους φίλους τους. Αργότερα να ξέρουν πως να χαρούν την ομορφιά του ποδοσφαίρου αποφεύγοντας  όλες τις καταστάσεις που εμείς οι μεγάλοι έχουμε ζήσει και δεν το κρύβω πως τους έχουν απομακρύνει από το ποδόσφαιρο”.

IMG_20141003_113337Στην συνέχεια χώρισε σε τομείς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δουλειάς του νυν διοικητικού συμβουλίου.Τα παρακάτω βήματα θα βοηθήσουν κατά πολύ το άθλημα.

“Πρώτα απο όλα χωρίσαμε την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την διοργάνωση, τις χορηγίες και το κομμάτι τις διαιτησίας. Θέλω να αναγνωρίσω πως μείναμε πίσω στο κομμάτι της ενημέρωσης άλλα είμαστε εδώ. Ας αρχίσουμε από την ανάπτυξη που το θεωρούμε κολοσσιαίο. Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που το έχουμε αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας. Βγάλαμε τους περιορισμούς για όλες τις ομάδες. Ξέρετε ότι έχουμε πρωταθλήματα για όλες τις ηλικίες και οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να συμμετάσχει χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί. Δημιουργήσαμε περιφερειακά πρωταθλήματα που ξεκινάνε φέτος σαν Β’ Εθνική (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθο, Καστοριά). Προσπαθούμε να πραγματοποιούμε διοργανώσεις όπως το vodafone cup απ’ οπου ήρθαν και τα πρώτα έσοδα .Οι τελικοί πραγματοποιήθηκαν απέναντι από το Παναθηναϊκό στάδιο όπου και υπήρξε αρκετός κόσμος, ενώ η νικήτρια ομάδα του θεσμού πήρε σαν δώρο ένα ταξίδι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας”.

“Το δεύτερο κομμάτι, είναι η εκπαίδευση. Ξεκινάει η δεύτερη σχολή προπονητών “uefa futsal”. Έχουν επίσης γίνει πολλά σεμινάρια προπονητικής, ακόμη και τερματοφυλάκων, με καλεσμένους από τις χώρες της Ισπανίας και της Ιταλίας, χώρες που βρίσκονται κοντά σε εμάς. Επίσης υποχρεώνουμε τις ομάδες να παίρνουν στον πάγκο τους, προπονητές που κατέχουν δίπλωμα σάλας, είναι δηλαδή επιμορφωμένοι”.
“Το τρίτο κομμάτι είναι η διαιτησία. Εμείς πάμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θυμάμαι  το 1996 όταν είχε πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στην Ελλάδα, τότε που έπαιζαν  στους νέους ο Τότι και ο Καραγκούνης. Ο πρόεδρος διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ ήταν ο Ιταλός Καζαρίν. Όταν ρωτούσε ποια είναι η δύναμη της εκάστοτε ομοσπονδίας, του απαντούσαν διάφορα άσχετα πράγματα οι επαΐοντες. Η δύναμη σας είναι η σωστή διαιτησία είπε τότε ο Καζαρίν και προσπαθώ σαν Εμμανουηλίδης να κάνω σωστή διαιτησία στη Σάλα”.

Επίσης ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι εκτός της ΑΕΚ θα μπουν και άλλες  μεγάλες ομάδες στον χώρο και ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την άνοδο του επιπέδου της διαιτησίας

“Έχουμε την ομάδα futsal της ΑΕΚ και πρόκειται να μπουν άλλες δυο. Έχουμε επίσης σχολές διαιτησίας γιατί  υπάρχει ανάγκη από πολλούς διαιτητές. Για πρώτη φορά κάναμε εργομετρικές εξετάσεις και όλοι οι διαιτητές μας περνάνε από καρδιολογικό και αιματολογικό έλεγχο. Επίσης υπάρχουν οδηγίες και για την διατροφή, μιας και  έχουμε και κάποιους υπέρβαρους. Σε σχέση με πέρσι, οι διαιτητές κάνουν οργανωμένες εβδομαδιαίες προπονήσεις και ευχαριστούμε για αυτό τον Βασίλη τον Λόλη, τον προπονητή-εκπαιδευτή της Super League που ασχολείται με τους δικούς μας διαιτητές. Έχουμε άριστη συνεργασία με την ΚΕΔ και μερικές φορές, αν και δεν θέλω να περιαυτολογώ, έχουμε κάνει περισσότερα βήματα από εκείνους¨.

Για την προβολή του αθλήματος, τις χορηγίες και τα οικονομικά δεδομένα

“Οι  χορηγίες που έχουμε είναι  δυο. Είναι η Nike που προμηθεύει τις σχολές διαιτητών, μας δίνει κάποιες μπάλες άλλα και κάποιες σοβαρές εκπτώσεις σε ομάδες για να αγοράζουν υλικό. Η άλλη εταιρία είναι η Digital πληροφορικής που βοηθάει στο site μας. Η ιστοσελίδα μας είναι το www.5x5hellas.gr.  Φέτος για πρώτη φορά θα προβάλλονται στη σελίδα μας τα καλύτερα στιγμιότυπα αφού θα μαγνητοσκοπούνται όλοι οι αγώνες, καθώς και τρίλεπτα βίντεο που θα προβάλλονται σε μια εκπομπή στο κανάλι 9. Η εν λόγω εκπομπή βγαίνει στον αέρα κάθε Τρίτη 7-9 το βράδυ. Αφιερώνει για εμάς αρκετό χρόνο και αυτό είναι πρωτοποριακό. Συνεργαζόμαστε και έχουμε κάνει προτάσεις, περιμένοντας απαντήσεις, και από άλλες εταιρίες  και θεωρώ ότι θα πάμε καλά.
Ένα άλλο πολύ βασικό θέμα που θέλω να αναφέρω είναι το πρόγραμμα άθλησης για όλους που εκπονεί το Υπουργείο Αθλητισμού. Είναι το γνωστό πρόγραμμα που παρέχεται από τους Δήμους, μέσω γυμναστών, στην κοινωνία. Φέτος για πρώτη φορά θα δοθεί και στην ένωση μας για ποδόσφαιρο μικρών ηλικιών 8-12 ετών, για αγόρια και κορίτσια, γιατί να μην ξεχνάμε ότι και τα κορίτσια θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και δεν βρίσκουν το κατάλληλο μέρος ώστε οι γονείς τους να τα εμπιστευθούν. Θέλουμε στο κλαμπ των μικρών ηλικιών 5χ5 να δημιουργήσουμε ομάδες κοριτσιών”.
.
Στόχος της Ένωσης είναι να παραμείνει στην ΕΠΟ
“Ο προσδιορισμός του καινούργιου καταστατικού της ΕΠΟ”  σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη “αναφέρει ρητά ότι είμαστε πανελλήνια ένωση, ουσιαστικά λίγκα και αυτή η απόφαση πάρθηκε και είμαστε χωρισμένοι πλέον σαν ΕΠΟ σε τρεις λίγκες. Στην Super League, την Footballleague  και την Λίγκα της Σάλας. Το ποδόσφαιρο άμμου δεν είναι σε εμάς και η ΕΠΟ θα αποφασίσει για το που θα το εντάξει”.
.
Για τα υπόλοιπα μέλη που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο αλλά και για το αν υπάρχουν εμπόδια από κάποιους 
“Μου κάνετε δύσκολη ερώτηση. Καταρχάς πιστεύω ότι δεν είμαι μόνος και δεν θέλω να μιλάω μόνο εγώ. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων στην ΠΕΠΣΣ, έτυχε να έχουμε την ίδια φιλοσοφία και αυτό μας βοηθάει να έχουμε χωρίσει τις αρμοδιότητές μας και ο καθένας να δουλεύει πάρα πολύ.
Είναι ο αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Κατσάμπας, ο Β’ αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Βασσάλος, ο ταμίας  Κώστας Ρούπτσος, ο γενικός γραμματέας Κίμωνας Αναστασίου και τα μέλη μας ο Θεόδωρος Ντάρλας, ο Νίκος Παπακυρίτσης και τα αναπληρωματικά μέλη που είναι ο Ίωνας Ντάρλας και ο Μαρίνος Κυριαζόπουλος. Πιστεύω ότι κάποιοι παράγοντες έχουν καλομάθει στο στενό περιβάλλον, στα συμφέροντα,  και δεν μπορούν να δουν με καλό μάτι την ανάπτυξη.  Αυτοί μας καθυστερούν. Περιμένουν βέβαια περισσότερα από εμάς γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Για τις αμοιβές των διαιτητών, τις αμοιβές των παρατηρητών και των γιατρών. Η ένωση δεν έχει πόρους ώστε να γυρίσει χρήματα στις ομάδες και να τους απαλλάξει από τα οικονομικά προβλήματα, όμως προσπαθεί και θα τα καταφέρει”.
Ψήφος Εμπιστοσύνης
.
“Το ξέρετε πολύ καλά ότι μας στήριξε στις εκλογές ένας μεγάλος αριθμός σωματείων. Μας ψήφισε γιατί πίστεψε σε εμάς. Κάποιοι στην πορεία θεώρησαν ότι με αυτό τον τρόπο διοίκησης θα θίγονταν τα συμφέροντά τους. Τώρα τα συμφέροντα αυτά είναι κατά την άποψη μου όχι τόσο σοβαρά, ώστε να καθυστερήσουν την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα.
Θεωρώ ότι επειδή το ποδόσφαιρο 5χ5 αναφέρεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες θα πρέπει να είναι ένας φάρος τιμιότητας στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου”.