Επιμόρφωση των Ελλήνων διαιτητών Futsal από τον ειδικό

0
1026

Στο ξενοδοχείο President έγινε το Διεθνές Σεμινάριο Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Σάλας. Εμείς σαν minifootballnews.gr ήμασταν εκεί και σας παρουσιάζουμε το τι έγινε στη διάρκεια της πρώτης μέρας του τριήμερου διεθνούς σεμιναρίου διαιτησίας για το ποδόσφαιρο σάλας.

Το σεμινάριο διήρκησε το τριήμερο από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής του ήταν ο εκπαιδευτής διαιτησίας της FIFA, ο Κροάτης Ιβάν Νόβακ, ο οποίος είναι εκ των κορυφαίων διαιτητών φούτσαλ όλων των εποχών, με πολυετή παρουσία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σάλας. Το σεμινάριο έγινε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Διαιτησίας της ΠΕΠΣΣ. Στο σεμινάριο έδωσαν το παρόν αρκετοί επίσημοι που ασχολούνται με το ελληνικό φούτσαλ όπως ο κ. Νίκος Αυλωνίτης, που είναι Πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλήματος του ποδοσφαίρου Σάλας στην Ελλάδα, ο κ. Γιάννης Μιχαλακόπουλος ο οποίος είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας, ο κ. Χρήστος Κολοκυθάς που ήταν ο συντονιστής του σεμιναρίου και πρόεδρος των Ελλήνων διαιτητών της ΠΕΠΣΣ, ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ ο κ.Μάντζιος , ο Πρόεδρος των Σωματείων της ΠΕΠΣΣ κ. Ντάρλας, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος στους Άνδρες στο Ποδόσφαιρο Σάλας και προπονητής της Εθνικής Ελλάδος των Ανδρών στο Beach Soccer ο κ. Στέφανος Σοϊλεμές, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας και χειρούργος ορθοπεδικός ο κ. Λάκης Νικολάου, ο κ. Ιβάν Νόβακ και πολλοί Έλληνες εν ενεργεία διαιτητές και Παρατηρητές Αγώνων οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τον κ. Νόβακ. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους Έλληνες διαιτητές και υπήρχαν και πολλά νεαρά παιδιά που ασχολούνται με την διαιτησία του φούτσαλ στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι πολύ ελπιδοφόρο. Το μόνο αρνητικό σε αυτό το σεμινάριο ήταν ότι κατά την πρώτη μέρα του δεν είχε εκπροσώπους των ομάδων (και στις 24 ομάδες στάλθηκαν προσκλήσεις ,στις 12 της πρώτης κατηγορίας και στις άλλες 12 της δεύτερης κατηγορίας όσες ομάδες δηλαδή απαρτίζουν το ελληνικό φούτσαλ) , οι οποίοι είχαν δεχτεί και πρόσκληση από τον ίδιο τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής διαιτησίας τον κ. Μιχαλακόπουλο και θα έπρεπε να είχαν παρευρεθεί γιατί αυτό το σεμινάριο μπορεί να μην τους ενδιέφερε άμεσα αλλά θα μπορούσαν να πάρουν μια γεύση από το πώς θα σφυρίζουν οι διαιτητές στην νέα αγωνιστική περίοδο που ξεκινάει σε λίγο. Η μόνη παρουσία που υπήρξε κατά την πρώτη μέρα του σεμιναρίου ήταν μόνο από την ομάδα του Ολυμπιακού Καλλιθέας. Η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ φιλική και θα μπορούσα να πω ότι αισθανόσουν αρκετά άνετα και μπορούσες να παρακολουθήσεις το σεμινάριο ευχάριστα και μαθαίνοντας πολλά για τον χώρο του φούτσαλ και ιδιαίτερα του ελληνικού.

14349046_1037974236322311_421992846_n

Το καλωσόρισμα για την έναρξη του σεμιναρίου έδωσε ο κ. Χρήστος Κολοκυθάς , ο οποίος ήταν ο συντονιστής αυτού του τριήμερου σεμιναρίου και ο πρόεδρος των Ελλήνων διαιτητών της ΠΕΠΣΣ, λέγοντας ότι: « Σας καλωσορίζω όλους που βρίσκεστε εδώ σήμερα μαζεμένοι γι’ αυτό το διεθνές σεμινάριο διαιτησίας ποδοσφαίρου Σάλας και το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Διαιτησίας της ΠΕΠΣΣ και του νεοεκλεγέντος προέδρου της Επιτροπής διαιτησίας της ΠΕΠΣΣ του κ. Γιάννη Μιχαλακόπουλου πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σάλας. Θέλω να ευχαριστήσω τον σημερινό μας προσκεκλημένο τον κ. Νόβακ, την ΕΠΟ που είναι παρούσα με τον εκπρόσωπό της τον κ. Μάντζιο, τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος των Ανδρών στο ποδόσφαιρο σάλας τον κ. Στέφανο Σοϊλεμέ, τον πρόεδρο της επιτροπής του πρωταθλήματος του ποδοσφαίρου Σάλας στην Ελλάδα τον κ. Νίκο Αυλωνίτη και τον Πρόεδρο των Σωματείων της ΠΕΠΣΣ τον κ. Ντάρλα και να του πω πως θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι στη θέση του αλλά δεν έχω τα κότσια για να καθίσω και το πείσμα και το μεράκι που έχετε εσείς. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους διαιτητές και τους παρατηρητές που έχουν έρθει σήμερα εδώ γιατί γι’ αυτούς γίνεται το σεμινάριο . Το μόνο που μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι μόνο ο Ολυμπιακός Καλλιθέας έχει έρθει με εκπροσώπηση και κανένα άλλο από τα 24 σωματεία που έστειλε πρόσκληση ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΠΕΠΣΣ δεν ανταποκρίθηκε παρόλο που τους ενδιαφέρει και αυτούς το θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ και θέλω να ευχηθώ να έχουν υγεία οι διαιτητές αλλά και όλοι μας , ο καθένας από το δικό του μετερίζι ο οποίος ασχολείται με το ελληνικό φούτσαλ και καλή αγωνιστική σεζόν να έχουμε η οποία ξεκινάει σε λίγο καιρό».

Στην αρχή του σεμιναρίου πήρε τον λόγο ο νέος πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας ο κ. Μιχαλακόπουλος. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε σε αυτό το διεθνές σεμινάριο διαιτησίας . Μαζί μας έχουμε σήμερα τον κ. Νόβακ ό οποίος μας έκανε την τιμή να έρθει σήμερα για να εκπαιδεύσει και να συζητήσει με τους διαιτητές μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και την ΕΠΟ που με την σειρά της μας βοήθησε ώστε να κάνουμε αυτό το σεμινάριο που είναι πολύ σημαντικό και θα μπορέσουν μέσω αυτού οι διαιτητές να μάθουν και να ενημερωθούν για το τι γίνεται στη διαιτησία στα πρότυπα της FIFA και της UEFA. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μάντζιο από την ΕΠΟ που είναι εδώ σήμερα μαζί μας. Γιατί η ΕΠΟ για το ποδόσφαιρο Σάλας είναι η μητέρα του και κάτω από την σκέπη της λειτουργούμε καθώς μας βοηθάει για την ανάπτυξη του αθλήματος . Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας και το συμβούλιο για το έργα που έκανε και για την βοήθεια που μου πρόσφερε αλλά και εσάς τους ίδιους (εννοώ τους διαιτητές που με ψηφίσατε) και σας υπόσχομαι ότι με δουλειά και σύνεση θα προσπαθήσουμε να βάλουμε όλοι μαζί ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται ποδόσφαιρο σάλας στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να δώσουμε έμφαση στο να έρθουν όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται στο χώρο του φούτσαλ για να μάθουν το άθλημα αλλά και να γίνει και πιο γνωστά και σε ένα άλλο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας και αυτόν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μόνο αν φέρουμε κοντά στο φούτσαλ όσο πιο πολλά μικρά παιδιά μπορούμε και ιδιαίτερα να προσέξουμε τις μικρές ηλικίες γιατί από εκεί ξεκινούν όλα και έχοντας κοντά μας τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου Σάλας στους Άνδρες θα ήθελα να του ζητήσω η Εθνική να γίνει ο φάρος και το παράδειγμα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Σας ευχαριστώ και δίνω το μικρόφωνο στον Πρόεδρο των σωματείων Φούτσαλ Ελλάδας τον κ. Ντάρλα. Εύχομαι σε όλους τους διαιτητές και τους παρατηρητές υγεία και καλή αγωνιστική σεζόν χωρίς προβλήματα. Αυτά από εμένα . Τον λόγο έχει τώρα ο πρόεδρος της ΠΕΠΠΣ, Ο κ. Ντάρλας».

 

Στη συνέχεια το μικρόφωνο πήρε οΠρόεδρος της ΠΕΠΣΣ, ο κ. Ντάρλας ο οποίος δήλωσε: Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου που ήρθατε σήμερα όλοι εδώ. Δεν θα πω πολλά λόγια γιατί δεν είμαι καλός σε αυτά αλλά όπως λέμε κιόλας «τα πολλά λόγια ,είναι φτώχεια» γι’ αυτό δεν θα σας κουράσω πολύ. Θαυμάζω πάρα πολύ την δουλειά των διαιτητών και θέλω να σας πω ότι είμαι εντυπωσιασμένος από το ότι μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα πρέπει να πάρετε αποφάσεις. Είναι άξιο θαυμασμού πως μέσα στην ένταση του αγώνα πρέπει να είστε ήρεμοι και να μπορείτε να παίρνετε αποφάσεις για σοβαρές και δύσκολες φάσεις που μπορούν να γίνουν σε έναν αγώνα. Και να ξέρετε ότι αυτές οι αποφάσεις σας μπορεί πολλές φορές να μην είναι αρεστές ούτε στην μία ομάδα ούτε στην άλλη γιατί με μια σας απόφαση μπορεί να ευνοήσετε το αποτέλεσμα στην εξέλιξη του αγώνα για την μια ομάδα όχι γιατί έτσι το θέλατε αλλά γιατί πρέπει να τηρήσετε τους κανονισμούς και από την άλλη να γίνεται μισητοί εχθροί για την άλλη. Χωρίς τους διαιτητές δεν μπορεί να υπάρξει παιχνίδι .Έτσι είστε το πιο σημαντικό κομμάτι για να γίνει ένας αγώνας. Άρα θα τραβήξετε και πολλές φορές τα βλέμματα πάνω σας γι’ αυτό πρέπει να είστε αμερόληπτοι και ακριβοδίκαιοι στο έργο σας. Πρέπει να βγάζετε εις πέρας την αποστολή σας που είναι η τέλεση του αγώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα και τις λιγότερες ή καθόλου μουρμούρες και γκρίνιες προς το πρόσωπό σας. Γιατί και αυτό έχει αντίκτυπο στο πρωτάθλημά μας. Η εικόνα που βγάζετε εσείς προς τα έξω. Εσείς είστε οι άρχοντες των αγώνων και εσείς πρώτα πρέπει να δείξετε το σωστό παράδειγμα. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι αμείβεστε με λίγα χρήματα. Να σας πω ότι τα χρήματα που δίνει η ΕΠΟ για να εκπληρώσουμε τις λειτουργίες μας είναι λίγα περίπου 5.000 ευρώ το χρόνο για κάθε αγωνιστική σεζόν και οι περισσότεροι παράγοντες των σωματείων στο ελληνικό φούτσαλ δεν επενδύουν πολλά χρήματα γιατί τα οικονομικά τους είναι πενιχρά και λίγοι είναι αυτοί οι παράγοντες των σωματείων που επενδύουν αρκετά χρήματα στο ελληνικό φούτσαλ και είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού μας .Ότι μπορούμε κάνουμε με αυτά αλλά σας υπόσχομαι ότι θα πιέσω και θα παλέψω για να έρθουν καλύτερες μέρες για το άθλημά μας. Αυτά βέβαια θα τα συζητήσουμε μια άλλη φορά . Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και σας εύχομαι υγεία και καλή αγωνιστική περίοδο σε όλους σας. Ο πρόεδρος της ΠΕΠΣΣ έκλεισε την ομιλία του με ένα ανέκδοτο για να κλείσει ευχάριστα.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλήματος ο κ. Νίκος Αυλωνίτης ο οποίος είπε:

«Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το ποδόσφαιρο σάλας (20 χρόνια συγκεκριμένα) και τα τελευταία 8 χρόνια τα πράγματα πιστεύω πως είναι πάνω από το 60% θετικά και καλά για το άθλημά μας . Τα πράγματα έχουν φτιάξει κάπως σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα. Καταρχήν καταλαβαίνω ότι μπορεί να κάνετε και λάθη και τα λάθη ανθρώπινα είναι γι’ αυτό και οι διαιτητές είναι και αυτοί άνθρωποι. Πέρυσι αλλά και στα πιο παλιά χρόνια πριν από κάποια παιχνίδια έβλεπα τους διαιτητές να μιλάνε με τους παράγοντες των ομάδων όπου θα σφύριζαν , έβλεπα κάποιους διαιτητές να μιλάνε με παίκτες των ομάδων πριν ξεκινήσει το παιχνίδι ή με τους προπονητές και να γελάνε μεταξύ τους ή να καπνίζουν μαζί τους ακόμα σε παιχνίδι παίδων πέρυσι θυμάμαι να μπαίνω μέσα στο δωματιάκι των διαιτητών , εκεί δηλαδή που δίνουν οι εκπρόσωποι των ομάδων τα δελτία και να κάνουν χαβαλέ ή να καπνίζουν δημιουργώντας ντουμάνι μέσα. Ε , λοιπόν σας λέω ότι δεν άντεξα και έφυγα αμέσως από τον χώρο εκείνο χωρίς να μείνω ούτε λεπτό .Μετά τους έβαλα χέρι και φωνάζοντάς τους, τους είπα ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται και μιλάμε ότι οι διαιτητές ήταν 40 χρονών δεν ήταν τίποτα νεαροί. Τότε τσαντίστηκα τόσο πολύ που τους έκανα παρατήρηση λες και ήταν παιδάκια και ήμουν τσαντισμένος με τον εαυτό που για τον τρόπο που κάποιοι αντιμετωπίζουν το άθλημα. Πρέπει οι διαιτητές να τηρούν τους κανονισμούς συμπεριφοράς για την σωστή διεξαγωγή του αγώνα όχι μόνο όμως οι διαιτητές αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πως έχουν στα χέρια τους τις τύχες του φούτσαλ. Να μάθουν και οι παίκτες να συμπεριφέρονται σωστά στους διαιτητές και να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο κόσμια γιατί αν ξεπεραστούν τα όρια τότε καλά θα κάνει ο διαιτητής και θα τους τιμωρήσει, ξέρουμε βέβαια ότι όταν παίζεις έχει 200 σφυγμούς αλλά δεν πρέπει να ξεφεύγεις από τα όρια σου γιατί σε βλέπει ο φίλαθλος και θα του δημιουργήσεις άσχημη εικόνα και δεν θα ξαναέρθει στο γήπεδο. Επίσης όλοι πρέπει να έχουν τις διαπιστεύσεις τους όταν μπαίνουν στο γήπεδο ειδάλλως πρέπει να τιμωρηθούν από τους διαιτητές όπως λέει ο κανονισμός. Να μην αφήνουν οι διαιτητές να μπαίνουν οι παράγοντες των ομάδων στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μόλις αρχίσει ο αγώνας πρέπει ο παράγοντας να παρακολουθεί μόνο τον αγώνα έχοντας μαζί του την διαπίστευσή του και όχι να επεμβαίνει και να γκρινιάζει στον διαιτητή αλλιώς να τιμωρείται. Ο εκπρόσωπος της ομάδας πρέπει να κάθεται στον πάγκο της ομάδας του και να μην μιλάει στον διαιτητή, ο ρόλος του είναι να έχει την διαπίστευσή του και να παρακολουθεί την ομάδα του από τον πάγκο χωρίς να μιλάει. Όπως πρέπει να έχει κοντά του και την διαπίστευσή του ο γιατρός της ομάδας για να του επιτραπεί να κάθεται στον πάγκο της ομάδας. Πρέπει να υπάρχει πάντα γιατρός στο γήπεδο γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί η γηπεδούχος ομάδα να χάσει τον αγώνα στα χαρτιά. Επίσης πρέπει να σταματήσει να υπάρχει ο διαιτητής – προπονητής γιατί βλέπω πολλές φορές να πηγαίνει ο προπονητής από εκεί που πρέπει να κάθεται μέχρι την μέση του γηπέδου και μετά να γυρίζει πίσω χωρίς να του γίνει καμία επίπληξη από τον διαιτητή. Και φυσικά πρέπει να έχει μαζί του και την διαπίστευσή του ο προπονητής και να την φοράει κιόλας. Οπότε καταλήγοντας πρέπει να σταματήσουν οι διαιτητές να δέχονται πιέσει από παράγοντες και να τους τιμωρούν γιατί μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αλλοίωση αποτελέσματος ενός αγώνα και αλλοίωση του πρωταθλήματος. Να τιμωρούνται αυστηρά δηλαδή οι παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στο φούτσαλ. Και κάτι τελευταίο επειδή θέλουμε να δοθεί έμφαση στις μικρές ηλικίες οι διαιτητές πρέπει να λειτουργούν σαν διαιτητές- παιδαγωγοί μέχρι την ηλικία των παμπαίδων. Για να γίνουν όχι μόνο καλοί αθλητές αλλά και καλοί άνθρωποι. Εύχομαι στους διαιτητές να έχουν υγεία και να έχουν καλές διαιτησίες την νέα χρονιά».

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο επίσημος προσκεκλημένος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΠΕΠΣΣ, ο κ. Ιβάν Νόβακ ο οποίος είπε:

«Καταρχήν καλησπέρα σας , με λένε Ιβάν Νόβακ και είμαι πρώην διεθνής διαιτητής της FIFA και της UEFA .Κατάγομαι από την Κροατία. Δεν ξέρω καλά ελληνικά γι’ αυτό θα με βοηθήσει η μεταφράστριά μου η οποία θα σας μεταφράζει στα ελληνικά αυτά που θα λέω στα αγγλικά . Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΠΟ. Να ξέρετε πως η ΕΠΟ στηρίζει το ελληνικό φούτσαλ. Είμαι συνολικά 14 χρόνια διαιτητής, 4 χρόνια ήμουν στο κανονικό ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα στο Φούτσαλ. Στην αρχή ήμουν και δύο αθλήματα αλλά μετά η FIFA δεν το επέτρεψε αυτό και το σταμάτησε. Οπότε μου είπε ότι έπρεπε να διαλέξω σε ποιο από τα δύο θα σφύριζα. Και τελικά επέλεξα το Φούτσαλ . Πιστεύω πως έκανα την πιο σωστή επιλογή γιατί μέσα από το Φούτσαλ έκανα πολλές φιλίες και πέρασα ευχάριστες στιγμές .Έζησα τα καλύτερα επαγγελματικά μου χρόνια. Την πρώτη μου διοργάνωση στο φούτσαλ τη σφύριξα το 1999. Η πιο μεγάλη μου στιγμή ήταν όταν σφύριξα τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Futsal το 2000 στη Γουατεμάλα. Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι εσείς οι διαιτητές είστε μέλη της FIFA και της UEFA όπως και εγώ είμαι μέλος της FIFA και της UEFA . Άρα ανήκουμε στον ίδιο χώρο.

14355952_1037974242988977_281216466_n

Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να είστε όπως άκουσα και από τους προηγούμενους συνομιλητές μου δάσκαλοι για τα μικρά παιδιά και παιδαγωγοί. Η FIFA και η UEFA δίνουν μεγάλη σημασία στα παιδιά των μικρών ηλικιών. Αυτό που ήρθα να κάνω μαζί σας και να σας παρουσιάσω είναι πως θα μπορέσετε να σφυράτε στο ίδιο επίπεδο όλοι σας και να είστε ικανοί να αντεπεξέλθετε σε όποια δύσκολη κατάσταση και φάση στον αγώνα γίνει. Σήμερα πρώτη μέρα θα σας κάνω ένα βίντεο τεστ για να δω την φιλοσοφία με την οποία σφυρίζετε στους αγώνες. Θα είναι ένα τεστ που θα πρέπει να δώσετε τις απαντήσεις σας τόσο στον πειθαρχικό κώδικα όσο και σε τεχνικά θέματα. Θέλω επίσης να δω πόσο καλά χειρίζεστε την γλώσσα του σώματος (body language) και τη στάση σας μέσα στο παιχνίδι. Το body language είναι πολύ σημαντική υπόθεση για ένα διαιτητή, όπως και η επικοινωνία με τους παίκτες και τους προπονητές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είστε οι άρχοντες του αγώνα αλλά θα πρέπει να κερδίσετε και τον σεβασμό τους με τη στάση που θα τηρήσετε στον αγώνα. Πρέπει να καταλάβετε ότι όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια. Όλοι όσοι ασχολούνται με το φούτσαλ είναι μια μεγάλη οικογένεια γι’ αυτό πρέπει να είμαστε και δεμένοι μεταξύ μας. Το φούτσαλ είναι ένα άθλημα πολύ συγκεκριμένο , με συγκεκριμένους κανόνες , δεν έχει καμία σχέση με το κλασσικό ποδόσφαιρο. Χρειάζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να πάρετε συγκεκριμένες αποφάσεις. Και να μην ξεχνάτε τρία πράγματα: το απρόσεκτο, το ριψοκίνδυνο και την χρήση υπερβολικής βίας. Μόλις τελειώσετε με τα τεστ θα μου τα δώσετε να τα ελέγξω, να δω αν χρειάζονται διορθώσεις αν έχετε κάνει κάπου λάθη και αύριο το Σάββατο θα φτιάξω κάποια διαγράμματα θα αναλύσουμε σε όποιες φάσεις έχετε κάνει λάθος. Θέλω να δω τη φιλοσοφία του καθενός γι’ αυτό μην κοιτάτε τις απαντήσεις των διπλανών σας. Δεν με ενδιαφέρει αν έχετε απαντήσει σωστά ή λάθος απλά θέλω να δω με τι τρόπο σκέψης σφυρίζετε και παίρνετε τις αποφάσεις και σας εξήγησα ότι σκοπός μου είναι να φτιάξω ένα ίδιο επίπεδο για να μάθετε να σφυρίζετε όλοι σας στο φούτσαλ. Μετά την Κυριακή θα σας δώσω να κάνετε ένα νέο τεστ ώστε να δω το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών και των Ελλήνων Παρατηρητών αγώνων του φούτσαλ. Σας ευχαριστώ πολύ , τελειώσαμε για σήμερα μαζί».

Το λόγο ύστερα πήρε ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών στο ποδόσφαιρο σάλας , ο κ. Στέφανος Σοϊλεμές. Ο κόουτς τις Εθνικής Ελλάδος άρχισε την ομιλία του λέγοντας:

«Καλησπέρα σας, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω την Επιτροπή διαιτησίας της ΠΕΠΣΣ που με προσκάλεσε να είμαι σήμερα στο διεθνές σεμινάριο διαιτησίας, να καλωσορίσω και εγώ τον κ. Νόβακ που ήρθε εδώ σήμερα για να παραστεί σε αυτό το σεμινάριο. Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχηθώ σε όλους τους διαιτητές να έχουν υγεία και καλή επιτυχία να έχουν για την καινούργια αγωνιστική σεζόν που ξεκινάει σε λίγο καιρό. Θα ήθελα να σας πω ότι θα είμαστε κοντά σας και ότι αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει αμερόληπτη διαιτησία. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ένωση ώστε να ανέβει το επίπεδο της διαιτησίας στην Ελλάδα. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το έργο σας (και δείχνει ένα βίντεο όπου γίνεται ένας αγώνας διαιτητών Φούτσαλ και όταν ο διαιτητής του φιλικού αυτού αγώνα δίνει κίτρινη κάρτα σε συνάδελφό του που αγωνιζόταν ως παίκτης σε μία από τις δύο ομάδες ο παίκτης –διαιτητής τον χτυπά με μια γροθιά στο πρόσωπο νευριασμένος γιατί ο κανονικός διαιτητής του παιχνιδιού του έδειξε κίτρινη κάρτα, αυτό το βίντεο ήταν από μια χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου και το παιχνίδι είχε γίνει στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία, προκαλώντας το γέλιο όλων των παρευρισκομένων και ιδιαίτερα των διαιτητών) . Θα ήθελα να σας πω ότι σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του παίκτη προς τον διαιτητή παίζει ο προπονητής του κάθε σωματείου. Και το λέω εγώ που είμαι και εγώ προπονητής αλλά στην Εθνική ομάδα και βλέπω πρόσωπα και καταστάσεις.

Έχω τσακωθεί πολλές φορές με συναδέλφους μου προπονητές σωματείων γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν φορές που η συμπεριφορά παίκτη στην Εθνική προς τον διαιτητή είναι διαφορετική από αυτή που έχει στο σύλλογό του και αυτό πιστεύω πως είναι καθαρά θέμα του προπονητή. Όσον αφορά τώρα στην ανάπτυξη του αθλήματος και στην προσέλκυση των μικρών παιδιών στο φούτσαλ αυτό που θέλουμε εμείς σαν Εθνική είναι να φτιαχτούν τα τμήματα υποδομών στις Εθνικές Σάλας που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα τμήματα υποδομών και στόχος μας για φέτος είναι η δημιουργία της Κ18 Εθνικής ομάδας και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΕΠΟ και την ΠΕΠΣΣ (αναφέρομαι στα σωματεία του ελληνικού φούτσαλ και για τις δύο κατηγορίες , την 1η και την 2η κατηγορία στα πρωταθλήματα των ανδρών του ελληνικού φούτσαλ) για το συγκεκριμένο θέμα γιατί μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και η Κ21. Επίσης θα ήθελα να πω ότι στα φιλικά τουρνουά που θα γίνουν τον Νοέμβρη στη Χαλκίδα με τις Εθνικές των Ανδρών της Τουρκίας και της Βουλγαρίας θα προσπαθήσουμε να μοντάρουμε την ομάδα και να προσπαθήσουμε μέσω της Εθνικής Ελλάδας των ανδρών να αναπτύξουμε το άθλημα και να διαφημίσουμε το ελληνικό φούτσαλ στο εξωτερικό όπως είπε ότι θέλει να κάνει και να γίνει μέσω της Εθνικής ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΠΕΠΣΣ. Και στους φιλικούς αγώνες που θα γίνουν στην Κύπρο για την Εθνική Ανδρών θα πάρουμε μαζί στην αποστολή μας και έναν Έλληνα διαιτητή για να σφυρίξει τα παιχνίδια. Στόχος μας βέβαια είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τουρνουά στην Ελλάδα για να διαφημιστεί το ελληνικό φούτσαλ στο εξωτερικό. Τώρα γυρνώντας στα θέματα της διαιτησίας στη σχολή προπονητών που έχουμε για να γίνει κάποιος προπονητής Φούτσαλ δίνουμε έμφαση στη συμπεριφορά που θα έχει ένας προπονητής απέναντι στους διαιτητές. Τέλος πιστεύω πως για να ανέβουμε επίπεδο στο χώρο του Φούτσαλ θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά όλοι μας , ο καθένας στον δικό του τομέα και να μην μας πιάνει αμέσως η ξενομανία. Πρέπει όσον αφορά τους παίκτες να αναπτυχθούν τρόποι παιδαγωγικής για την συμπεριφορά παίκτη σε διαιτητή. Από τα μικρά και τα απλά πράγματα πρέπει να ξεκινήσουμε για να γίνει η διαφορά. Το ότι το Φούτσαλ στην Ελλάδα είναι ερασιτεχνικό σε όλους τους τομείς του γιατί οι παίκτες είναι ερασιτέχνες , οι προπονητές είναι ερασιτέχνες, οι διαιτητές είναι ερασιτέχνες( και δείχνει ένα βίντεο στον προτζέκτορα από το YouTube που δείχνει πως προετοιμάζονται οι Ισπανοί διαιτητές πριν το Κύπελλο Ισπανίας , στην Ισπανία το φούτσαλ και το πρωτάθλημά τους είναι επαγγελματικό, δηλαδή οι παίκτες είναι επαγγελματίες ,οι προπονητές είναι επαγγελματίες και οι διαιτητές είναι επαγγελματίες και παίρνουν πιο πολλά λεφτά σε σχέση με τους αντίστοιχους ερασιτέχνες δικούς μας) δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουμε το ελληνικό πρωτάθλημα και γενικότερα το ελληνικό φούτσαλ με προχειρότητα. Ερασιτέχνης δεν σημαίνει αυτός που κάνει κάτι με προχειρότητα, μπορεί να είμαστε ερασιτέχνες, αλλά θα πρέπει να έχουμε τη νοοτροπία του επαγγελματία και να δρούμε όπως ο επαγγελματίας. Προσπαθώ να βοηθήσω και εγώ από την πλευρά μου υλικά όσο μπορώ ώστε να ανεπτύχθη το άθλημα στην Ελλάδα( γιατί και εγώ ήμουν ποδοσφαιριστής σε σωματείο και στην Εθνική της Σάλας και προπονητής σε σωματείο της Σάλας και έχω βρεθεί αντιμέτωπος νε διαιτητές και ακόμα βρίσκομαι με την Εθνική ομάδα και έχω αντιδράσει και ο ίδιος άσχημα τόσο σαν ποδοσφαιριστής όσο και σαν προπονητής και τώρα προσπαθώ να τιθασεύσω τον εαυτό μου αλλά όπως είπε και ο κ. Αυλωνίτης όταν παίζεις και έχεις 200 σφυγμούς είναι αλλιώς τα πράγματα). Είμαι 4 χρόνια προπονητής της Εθνικής Ελλάδος στους Άνδρες στο Beach Soccer και 8 χρόνια προπονητής στην Εθνική Ελλάδας στους Άνδρες στο ποδόσφαιρο Σάλας και έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Πιστεύω ότι αν δουλέψουμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις θα ανεβούμε επίπεδο και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και από τους ξένους που νομίζουμε ότι τα κάνουν καλύτερα. Εν κατακλείδι θα ήθελα να ευχηθώ να σταματήσουν τα φαινόμενα που παρακολούθησα πέρυσι στο ελληνικό πρωτάθλημα και αυτά ήταν ότι έπεφταν τσόφλια από πασατέμπους στους πάγκους των ομάδων και η ύπαρξη μπράβων σε παιχνίδια της μεγάλης κατηγορίας».

dsc_0009

Στο τέλος της πρώτης ημέρας του σεμιναρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος , οκ. Λάκης Νικολάου ,που είναι και χειρούργος ορθοπεδικός και Καθηγητής καθώς και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην αθλητική ιατρική και Πρόεδρος των Χειρούργων Ορθοπεδικών της Ελλάδας έριξε την αυλαία για την Παρασκευή με την ομιλία του:

«Καλησπέρα σας, δεν θα ήθελα να πω πολλά γιατί είστε και κουρασμένοι φαντάζομαι μετά από τόσες ώρες . Θα σας πω κάποια πράγματα για τους τραυματισμούς σε σας που ασχολείστε με το ποδόσφαιρο σάλας και έρχεστε σε επαφή με σκληρά δάπεδα και παρκέ. Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στους νεαρούς ποδοσφαιριστές που παίζουν ποδόσφαιρο σάλας. Το δάπεδο που έρχεστε σε επαφή ή στα παρκέ που είστε κρύβονται παγίδες και ελλοχεύουν πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς. Μπορεί να υπάρξουν απλοί μυϊκοί τραυματισμοί μέχρι και χιαστοί ή και πιο σοβαροί. Γι’ αυτό εσείς οι διαιτητές πρέπει να λειτουργείτε προληπτικά στα σκληρά τάκλιν και στους σκληρούς παίκτες. Πρέπει να είμαστε όλοι ευαίσθητοι σε θέματα τραυματισμών. Εκτός από τις θλάσεις υπάρχουν και πιο σοβαροί τραυματισμοί είτε παίζεται ποδόσφαιρο σάλα είτε το κλασσικό ποδόσφαιρο αλλά και γενικά σε όλα τα αθλήματα μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί. Τι να κάνουμε όμως αυτά έχει η ζωή. Μην απελπίζεστε όμως γιατί η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η πρόοδος της ιατρικής μπορούν να θεραπεύσουν αρκετά προβλήματα και τραυματισμούς. Όσον αφορά τον αθλητισμό για τα μικρά παιδιά από το να κάθονται μπροστά στον υπολογιστή και σε μια τηλεόραση και να βλέπουν χαζά πράγματα το πιο καλό θα είναι να βγουν έξω να παίξουν ,να κινηθούν, να ασχοληθούν με ένα άθλημα που τους αρέσει ώστε να ξεφεύγουν από τα άγχη που τα κατακλύζουν. Οι γονείς πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποιο άθλημα γιατί ο αθλητισμός έχει θετικές επιδράσεις στο παιδί και θέλω να δώσω στα παιδιά μια συμβουλή και αυτή είναι ότι πρέπει να βλέπουν τον αθλητισμό σαν χαρά και σαν παιχνίδι και οι γονείς και οι προπονητές να μην έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και πιέζουν τα παιδιά όταν βρίσκονται σε μικρές ηλικίες».

Ο κ. Νικολάου μετά το τέλος της ομιλίας του δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους για θέματα ιατρικά ,αθλητικά , ποδοσφαιρικά και επιστημονικά.

Αυτά έγιναν στην πρώτη μέρα του σεμιναρίου αλλά και τις άλλες δύο μέρες μίλησαν άνθρωποι που ασχολούνται με το φούτσαλ όπως είναι διαιτητές ,παράγοντες αλλά και άλλοι εξίσου διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι στον τομέα τους.

 

Βασίλης Μουγγοπέτρος