“ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ”- ΤΟΥ Ν. ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ

0
496

Όπως σ’ όλα τα ομαδικά παιχνίδια έτσι και στο ποδόσφαιρο είναι απαραίτητα για να διεξαχθεί ένας αγώνας το γήπεδο, η μπάλα, οι παίκτες και οι διαιτητές. Γι’ αυτό στο ποδόσφαιρο η FIFA (η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία) καθιέρωσε από τη σύστασή της τους κανόνες βάσει των οποίων παίζεται το ποδόσφαιρο ομοιόμορφα σ’ όλο τον κόσμο. Ποιος φροντίζει ώστε να διεξάγεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ομαλά; Μόνο ο διαιτητής που εφαρμόζει τους κανονισμούς, που έχει θεσπίσει η FIFA.

Οι κανονισμοί καθορίζουν τον αριθμό των παικτών, τη διάρκεια των αγώνων, τον τρόπο που επιτυγχάνονται τα γκολ, τα κόρνερ, τα άουτ, τα αράουτ, το οφ σάιντ, τα σφάλματα των παικτών, τις ποινές σε βάρος των παικτών τεχνικές (άμεσο – έμμεσο – πέναλτι) και τις πειθαρχικές (παρατήρηση – κίτρινη κάρτα, αποβολή – κόκκινη κάρτα) καθώς και πώς διακόπτει και πώς επαναρχίζει ένας αγώνας.

Για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο διαιτητής, ο οποίος σύμφωνα με τον κανονισμό αποφασίζει κατά την ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ δηλαδή πότε είναι οφ σάιντ ένας παίκτης και αν πρέπει να το σημειώσει, πότε ένα χέρι πρέπει να τιμωρηθεί με άμεσο ή πέναλτι, πότε ένα σφάλμα πρέπει να τιμωρηθεί με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, πόσο χρόνο θα κρατήσει καθυστέρηση κ.λ.π.

Το έργο λοιπόν του διαιτητή είναι δύσκολο, γι’ αυτό ο διαιτητής πρέπει να μην επηρεάζεται από κανέναν παράγοντα του αγώνα. Ιδιαιτέρως οι παίκτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, να πειθαρχούν στις αποφάσεις των διαιτητών και να μη διαμαρτύρονται γιατί έτσι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν πειθαρχικά (κίτρινη ή κόκκινη κάρτα), αφού όλα αυτά απαγορεύονται από τους κανονισμούς.

Στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο εύχομαι καλή χρονιά.

 

Νικόλαος Λαγογιάννης

Καθηγητής διαιτησίας ΟΔΠΕ

Διαιτητής FIFA

Εκπαιδευτικός