ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Στο κυνήγι ενός ταλέντου

0
828

Η κλήση και η συμμετοχή στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αποτελεί, αν μη τι άλλο, ύψιστη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή, που ονειρεύεται να διακριθεί. Ωστόσο, για να φτάσεις μέχρις εκεί πρέπει να πληρείς κάποιες προϋποθέσεις.

Ο τεχνικός της Εθνικής Παίδων γνωρίζει όσο λίγοι τα συστατικά επιτυχίας σε αυτή τη τρυφερή ηλικία και μας αναλύει τα χαρακτηριστικά ενός παίκτη, που διαθέτει τα στοιχεία να αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο. «Πρώτα απ’ όλα ο αθλητής πρέπει να συγκεντρώνει τα στοιχεία που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπως ταχύτητα, δύναμη, τεχνική κατάρτιση και να έχει την ευχέρεια να προσαρμόζεται στις καταστάσεις που προκύπτουν. Επίσης, να έχει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ακόμη κι αν μιλάμε για ένα παιδί, καθώς οι βάσεις διαμορφώνονται σε νεαρή ηλικία. Είναι πολύ εύκολο λόγω της διασημότητας να χάσεις το μυαλό σου και να παρασυρθείς, αν δεν έχεις κοντά σου ανθρώπους που να σε στηρίζουν και να σε συμβουλεύουν».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πιστεύει πολύ στο ταλέντο των Ελλήνων μιλώντας για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές στα πρώτα τους βήματα. «Το επίπεδο είναι πολύ καλό και υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή ταλέντων, που δυστυχώς χάνονται λόγω των συνθηκών. Αναλογιστείτε πως δουλεύουν τα παιδιά στο εξωτερικό και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα ελληνόπουλα. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ελάχιστες ΠΑΕ, τα παιδιά αναγκάζονται να αγωνίζονται ακόμη και σε τσιμεντένια γήπεδα με μηδαμινές παροχές. Είναι δύσκολο να αντέξεις κάτω από αυτή την κατάσταση και πόσο μάλλον να αναδειχθείς».

Πώς όμως μπορεί κάποιο παιδί να φτάσει στην πόρτα της Εθνικής; Με ποιον τρόπο η ομοσπονδία βρίσκει τους νέους Καραγκούνηδες; «Στην ομοσπονδία λειτουργεί ένα ολόκληρο σύστημα ανίχνευσης ταλέντων σε κάθε σημείο της χώρας μας. Αφού βρούμε τα παιδιά μέσω των μικτών αγώνων, που καλύπτουν τα θέλω μας, πραγματοποιείται μία προεπιλογή στην Κ15 και διεξάγονται κάποια κλιμάκια ώστε να παρακολουθήσουμε ακόμη πιο στενά τους παίκτες. Ύστερα, αναλαμβάνουμε μαζί με τον κ.Τσάνα και τον κ. Ιορδανίδη να επιλέξουμε εκείνους που θεωρούμε καταλληλότερους να απαρτίσουν στο άμεσο μέλλον την αγωνιστική ομάδα της Κ17».

Η λύση για πολλούς νέους είναι η φυγή στο εξωτερικό, όπου το ποδόσφαιρο αποτελεί χαρά και υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να μάθεις ποδόσφαιρο. «Σαφώς και είναι μια εύκολη και αξιόπιστη επιλογή το εξωτερικό λόγω της δουλειάς που γίνεται. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποχωρίζεσαι το οικογενειακό σου περιβάλλον σε τέτοια ηλικία. Αν βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις νομίζω πως έχουμε όλα τα φόντα να διαπρέψουμε και σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, όσοι πάρουν την απόφαση να φύγουν δε πρέπει να ξεχάσουν την Εθνική. Βλέπετε, πως παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα αποτελέσματα κανένας παίκτης της πρώτης ομάδας, που αγωνίζεται εκτός συνόρων δεν έχει κλείσει την πόρτα της Εθνικής».

Τέλος, ο Βασίλης Γεωργόπουλος βγάζει το καπέλο στους Έλληνες προπονητές, τους οποίους τοποθετεί στην κορυφή των Ευρωπαίων. «Το επίπεδο έχει ανέβει θεαματικά και πλέον ολοένα και περισσότεροι προπονητές έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία να δουλέψουν και να ανταποκριθούν σε μεγάλες ομάδες. Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες προπονητές, που δείχνουν ότι μπορούν να φτάσουν ψηλά αρκεί να τους δοθούν τα υλικά και οι ευκαιρίες, και πλέον οι ελληνικές ομάδες τους εμπιστεύονται”.