ΧΑΡΗΣ ΚΟΠΙΤΣΗΣ: Πρώην «σημαία» της ΑΕΚ και νυν ανιχνευτής ταλέντων της

0
1001

Γεννημένος το 1969, αποτέλεσε βασικός μέσος της ΑΕΚ για 8 χρόνια και πέρα από τους τίτλους και τις διακρίσεις κέρδισε και τις καρδιές όλων των ΑΕΚτζήδων. Έχει αγωνισθεί ακόμα, στο Αιγάλεω, τον Πανιώνιο και τον Πανελευσινιακό. Έχει συνολικά 298 εμφανίσεις και έχει πετύχει 15 γκολ. Η τροπαιοθήκη του διαθέτει 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος(92-93, 93-94) και 2 Κύπελλα Ελλάδος(96, 97) όλα με την ΑΕΚ. Η χαρισματική του φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του, σε συνδιασμό με το ταλέντο του, τον έκαναν να ξεχωρίσει εντός και εκτός γηπέδων, ακόμα και μετά την λήξη της καριέρας του. Ο εμβληματικός, Χάρης Κοπιτσής μίλησε στον σπουδαστή του ΚΑΡ, Στέφανο Καρίπογλου στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

kopitshs

Με την ΑΕΚ αγωνιστήκατε 8 χρόνια. Κατακτήσατε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Ποια ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σας;

Οι κατακτήσεις των τίτλων είναι ξεχωριστές στιγμές μιας καριέρας, για αυτό και παίζεις στο υψηλότερο επίπεδο, για να κατακτήσεις τίτλους. Σίγουρα αυτή την δυνατότητα μου την έδωσε η ΑΕΚ, γιατί πάντα η ΑΕΚ είναι μια ομάδα ανταγωνιστική, που κυνηγάει πρωτάθλημα και κύπελλο μαζί. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον τίτλο γιατί ο καθένας έχει διαφορετική σημασία και αξία.

Ποιον Έλληνα ποδοσφαιριστή θεωρείτε ως τον καλύτερο όλων των εποχών;

Κατά την γνώμη μου υπάρχουν κορυφαίοι, αλλά είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον και να τον βάλω στην κορυφή. Δεν είναι εύκολο, καθώς έχω υπάρξει συμπαίκτης και αντίπαλος με πολύ μεγάλα ονόματα. Μπορώ όμως να ξεχωρίσω κορυφαίους στις θέσεις τους, όπως ο Θωμάς Μαύρος ως σκόρερ ή ο Μανωλάς ως αμυντικός. Ο Χατζηπαναγής ήταν τρομερός ντριπλέρ, ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλά ονόματα που μπορούμε να αναφέρουμε.

Ποιος είναι πιο υπερτιμημένος και ποιος ο πιο υποτιμημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής;

Εμπειρικά δεν μπορω να κατηγοριοποιήσω κάποιον ποδοσφαιριστή που έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Άμα καταφέρει κάτι τέτοιο σημαίνει πως έχει αφοσιώσει την ζωή του στο ποδόσφαιρο και έχει κάνει μεγάλες θυσίες.

Ποιος ειναι ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα;

Νομίζω ο Τόνυ Σαβέφσκι, ο Κριστόφ Βαζέχα από τον Παναθηναϊκό και ο Τζόρτζεβιτς απο το Ολυμπιακό. Παρόλο που και οι τρεις δεν ήρθαν σαν τεράστιες μεταγραφές, τελικά κατάφεραν να πετύχουν και οι τρεις τους πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ποια χαρακτηριστικά ειναι αυτά που κάνουν έναν ποδοσφαιριστή καλό;

Τα βασικά χαρακτηριστικά ειναι η ψυχή, το πάθος, η αγάπη για το ποδοσφαιρο και η αδιάκοπη δουλειά.

Ποια είναι η νοοτροπία των ακαδημιών της ΑΕΚ;

Η νοοτροπία των ακαδημιών της ΑΕΚ έχουν σαν σκοπό να εκπαιδεύουν και να βελτιώνουν τον κάθε παίκτη ποδοσφαιρικά, πάντα σε σχέση με αυτό που εκπροσωπεί και η ΑΕΚ. Όχι μόνο αγωνιστικά, να είναι υψηλού επιπέδου παίκτης, αλλά συγχρόνως να γνωρίζει και την ιστορία της ομάδος που εκπροσωπεί και αγωνίζεται.

Θα στηριχθεί στις ακαδημίες της η ΑΕΚ, για να στελεχώσει την πρώτη ομάδα;

Σίγουρα θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί η δουλειά που γίνεται είναι πάρα πολύ καλή και η διοίκηση της ομάδας έχει σαν προτεραιότητα να βγούνε ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα της ΑΕΚ.

Ποια παιδιά της ΑΕΚ πιστεύετε ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον;

Υπάρχουν πολλά παιδιά και σε διάφορα ηλικιακά τμήματα, που σε λίγα χρόνια μπορεί να μας απασχολήσουν αλλά δεν θα προτιμούσα να αναφερθώ σε ονόματα.

Τι κοιτάτε σε έναν ποδοσφαιριστή ώστε να τον διαλέξετε για τις ακαδημίες;

Τα βασικά στοιχεία που κοιτάμε είναι, η τεχνική κατάρτηση αλλά και η οξυδέρκεια και η αντίληψη του και σίγουρα το πάθος που έχει για το ποδόσφαιρο.

Ποια νοοτροπία ακολουθείτε εσείς στο ποδόσφαιρο και ποιο σύστημα προτιμάτε;

Προτιμώ την επιθετική νοοτροπία με κατοχή μπάλας και τεχνική και φαντασία είτε ομαδικά είτε ατομικά. Το σύστημα που προτιμώ είναι το 4-3-3.

Τι πιστεύετε για τον Νόμο Κοντονή; Είναι σωστή αυτή η τακτική για την εξάλειψη των επεισοδίων;

Αυτό που πιστεύω και έχω ζήσει από τότε που ξεκίνησα την ποδοσφαιρική μου καριέρα, είναι ότι δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Αντί να προοδεύουμε σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της βίας, οι αθλητικές υποδομές, η βελτίωση του θεάματος και η κατασκευή καινούριων σταδίων, κάνουμε συνεχώς βήματα προς τα πίσω. Για αυτό παρατηρούμε ότι σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε πίσω και το ποδόσφαιρο μας γίνεται όλο και πιο φτωχό.