Το Mundial της «Βουβουζελας»- Του Γιωργου Συναδινου

0
541

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδια «FIFA», χρόνια τώρα καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια να προωθήσει το ποδόσφαιρο σε χώρες που επιθυμούν να επενδύσουν στο άθλημα και να το καταστήσουν ανταγωνιστικό έναντι των ανεπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α. Ακολουθώντας αυτή την πολιτική, ανέθεσε στην Νότια Αφρική την διοργάνωση του Mundial. Σε γενικές γραμμές η οργάνωση ήταν αρκετά καλή με σύγχρονα γήπεδα, με άριστη τηλεοπτική κάλυψη και μια σκηνοθεσία που ανέβασε τον πήχη ψηλά για όλες τις επόμενες διοργανώσεις.

Υπήρχαν όμως και γεγονότα που χάλασαν όλη την εικόνα με κορυφαίο αυτό της «βουβουζέλας». Ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα κάθε λαού είναι απολύτως σεβαστά και ιδιαίτερα από εμάς τους Έλληνες, σε ότι αφορά την Νότια Αφρική, διότι έχουμε δεσμούς φιλίας με τον ηγέτη της χώρας τον Νέλσον Μαντέλα. Ως ποδοσφαιρόφιλοι όμως ας μας επιτρέψουν οι φίλοι μας οι Νοτιοαφρικάνοι να τους πούμε ότι οι «βουβουζέλες» μπορεί να είναι μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας τους, όπως διευκρίνισε μέσω της τηλεόρασης ο εκπρόσωπος τους , αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το άθλημα του ποδοσφαίρου και είμαστε σίγουροι ότι δεν βρίσκουν σύμφωνο κανένα από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς. Καλό θα είναι η FIFA στο μέλλον  να εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις για να μην δημιουργούντε αρνητικές καταστάσεις όπως αυτή με τις «βουβουζέλες».

Η τηλεοπτική κάλυψη όπως προανέφερα, ήταν από κάθε άποψη τέλεια εάν εξαιρέσει κανείς ένα συμαντικό κατά την γνώμη μας γεγονός που αφορά τον τίτλο όταν έδειχναν στην τηλεόραση την διάταξη των παικτών, των ομάδων στο γήπεδο, στην κορυφή της εικόνας ο τίτλος ήταν “TACTICAL” ενώ το σωστό κατά την γνώμη μας είναι “FORMASION”.

Πριν προχωρήσουμε στο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε στην διαιτησία και στα «ανθρώπινα» λάθη τα οποία κατά τη γνώμη μας όμως αλοίωσαν το αποτέλεσμα αρκετών αγώνων. Πιστεύουμε ότι μετά τα τραγικά λάθη των διαιτητών που όλοι είδαμε, η FIFA δεν πρέπει να κωλυσιεργεί και να διστάζει πλέον. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων αθλημάτων και ας χρησιμοποιήσει την σύχρονη τεχνολογία για να αποφεύγονται τα λάθη που αδικούν ομάδες που άξιζαν καλύτερη τύχη. Ανεξάρτητα από τα ρητά όμως, πιστεύουμε ότι στη επιλογή των διαιτητών η FIFA επιβάλλεται να είναι πιο «αντικειμενική». Πιστεύουμε ότι ως χώρα μπορούσαμε να εκπροσωπηθούμε και να συμμετέχει κάποιος δικός μας διαιτητής.

Στον αγωνιστικό τομέα τα μυνήματα ήταν σημαντικά. Το πρώτο είναι η στροφή σχεδόν όλων των ομάδων στην αμυντική φιλοσοφία και η τακτική η οποία δυστυχώς εξυπηρετεί μόνο την σκοπιμοτητα, ομάδες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή απέτυχαν διότι όπως πάντα ακολούθησαν την τακτική του ελεύθερου επιθετικού ποδοσφαίρου που συναρπάζει και ικανοποιεί τους φιλάθλους. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τακτική που θα ακολουθήσουν οι ομάδες στο μέλλον, τον πρώτο λόγο είχαν, έχουν και θα έχουν οι δεξιοτέχνες παίκτες και η τακτική της δημιουργίας του χώρου. Λόγο του ασφυκτικού «ΠΡΕΣΙΝΓΚ» που ασκείται στον παίκτη που έχει στην κατοχή του την μπάλα, η αναγκαιότητα παικτών που έχουν την ικανότητα να «σκοράρουν» με ενέργειες «έξω» από την μεγάλη περιοχή με «συνδυασμό» ή από στημένες φάσεις, είναι κατά την γνώμη μας must για όλες τις ομάδες στο μέλλον. Η ταχύτητα ενέργειας και σκέψης θα είναι επίσης στο μέλλον ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των παικτών και των ομάδων. Τέλος για μια ακόμη φορά απο αποδείχτηκε ότι η κατοχή της μπάλας δεν είναι πανάκια, αρκετές ομάδες έχασαν τον αγώνα έχοντας στην κατοχή τους την μπάλα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ασφαλώς όμως κάτων από «φυσιολογικές» συνθήκες η κατοχή της μπάλας επιβάλλεται για ευνόητους λόγους. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερόμασταν και στην εθνική μας ομάδα η οποία με την συμμετοχή της στο εν λόγο mundial έκλεισε με επιτυχία μια μεγάλη περίοδο υπό την τεχνική ηγεσία του Ότο Ρεχάγκελ. Το μέλλον μας ανήκει αρκεί να εκμεταλλευθούμε τα μυνήματα και να μην αφήσουμε την ομάδα στην τύχη της.

Του Γιώργου Συναδινού

Πρόεδρου του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ο.Π.Π.Ε.

www.seniorcoach.gr