ΤΕΧΝΗΤΟ ΤΕΡΕΝ- ΜΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ…ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

0
601

Στην δύσκολη σημερινή εποχή των απαιτήσεων της έλλειψης χρόνου, υλικών αλλά και φυσικών πόρων το τεχνητό τερέν με τα ευεργετήματα και τα μειονεκτήματα του αποτελεί πλέον προσιτή επιλογή για όποιον θέλει μια επένδυση με ασφαλή απόδοση.

Οι αναφορές μας όμως που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα αφορούσαν μόνο αθλητικές και ιδίως ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις έχουν πλέον επεκταθεί και σε πολλούς ακόμα τομείς της καθημερινότητας.

Είναι άλλωστε μια απόλυτα εφικτή λύση αφού πέρα από το μειωμένο κόστος προσφέρει αρκετά ακόμα προνόμια: Δεν απαιτεί τα ευεργετήματα του φωτός του ήλιου ή σταθερό πότισμα. Δεν χρειάζεται συστηματική σπορά, λίπασμα ή τα φυτοφάρμακα.  Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος συντήρησης κάτι που αυτόματα το μετατρέπει σε μια εξαιρετικά βιώσιμη επιλογή.

Αρχικά, ήταν συνήθως club και στάδια που επένδυαν στις τεχνητές επιφάνειες, αλλά όλο και περισσότερο τα άτομα με ανοιχτούς χώρους αναψυχής, πάρκα, παιδικοί σταθμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδότοποι ή αυλές των μεγάλων κήπων έχουν αρχίσει να στρέφονται στα συνθετικά τερέν χάριν της ευκολίας αλλά και του κόστους.

Άλλωστε, στα εξοντωτικά και πιεσμένα περιβάλλοντα των σύγχρονων μεγάλων πόλεων όπου το χώμα είναι λιγοστό και η ρύπανση ασυγκράτητη, το φυσικό χόρτο αθλητικής χρήσης κάθε μορφής βρίσκει δύσκολα συνθήκες για να αυξηθεί και να εξαπλωθεί. Μάλιστα ακόμα και όταν αυξάνεται, συνήθως αυτό γίνεται με ανώμαλο και ετερόκλητο τρόπο και όχι όσο ελκυστικά θα το επιθυμούσαμε για να δημιουργήσουμε μια φυσική επιφάνεια που θα συνδυάζει τη χρηστικότητα με την άψογη εξωτερική εμφάνιση (κάτι που στα τεχνητά δεδομένα είναι τουλάχιστον εξασφαλισμένο). Παράλληλα και σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εξελίξεις το λάστιχο, η άμμος ή και τα δύο που χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την συνθετική επιφάνεια αρχίζουν να προσεγγίζουν, όταν πρόκειται για υλικό αιχμής, ακόμα και τις αρετές του φυσικού κάτι σχεδόν αδύνατο λίγα χρόνια πριν.

 

Τεχνητά πλεονεκτήματα

Εύρος εφαρμογής: Η συνθετική επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τον αθλητισμό είτε για άλλες κατασκευές και απαιτήσεις όπου θα ξεπεραστούν ακόμα και τα πιο προχωρημένα στάδια ερήμωσης σε διαφορετικές άγονες ή ακόμα και άνυδρες περιοχές και υπό εντελώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Άνεση: Το παιχνίδι στην σύγχρονη ασφαλή και μαλακή τεχνική επιφάνεια αναπληρώνει (πάντα φυσικά όταν μιλάμε για την πλέον σύγχρονη γενιά των τερέν) τη μαγεία του φυσικού. Έτσι πέρα από την ποδοσφαιρική και αθλητική αναψυχή ακόμα και τα παιδιά ή τα κατοικίδια μπορούν να παίξουν άφοβα και απολαμβάνοντας ξέγνοιαστα τις στιγμές χαλάρωσης.

Ανταγωνιστικότητα: Υπάρχουν όπως προείπαμε τα προτερήματα στη χαμηλή συντήρηση και τον ελάχιστο κόπο και κόστος στη φροντίδα. Αντίθετα από τη φυσική χλόη που χρειάζεται ορισμένη ειδική συντήρηση και τακτικό πότισμα, η συνθετική τύρφη χρειάζεται μόνο το περιστασιακό πότισμα και απλό επιφανειακό καθάρισμα.

Παράλληλα προσφέρει απόδοση και στην ακραία υψηλή θερμοκρασία και στον κρύο καιρό καλύπτοντας ουσιαστικά το κλιματολογικό φάσμα και των 4 εποχών.

 

Πηγή: stadia.net