ΤΑΣΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ: “ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ”

0
613

Στο minifootballnews.gr μίλησε ο βοηθός προπονητή της ομάδας Νέων του Άγιαξ Ταύρου, Τάσος Ανδριανάκης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ρόλο του προπονητή στις ακαδημίες, πως κρίνει τη δουλειά που γίνεται γενικότερα στην Ελλάδα στον τομέα αυτό, για τις εμπειρίες του μετά τη συνεργασία της ομάδας του Ταύρου με τις ακαδημίες της Liverpool καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Αρχικά, σε ερώτηση για το αν ο προπονητής μιας ακαδημίας παίζει σημαντικότερο ρόλο από τον προπονητή της ανδρικής ομάδας ο κ. Ανδριανάκης δήλωσε:

«Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο προπονητής της ακαδημίας έχει άλλες αρμοδιότητες. Πρέπει να διαμορφώσει τον ποδοσφαιριστή τόσο αγωνιστικά αλλά κυρίως σαν άνθρωπο. Να τον μάθει να σέβεται, να είναι πειθαρχημένος και με το πέρασμα των χρόνων να τον διαμορφώσει και σαν ποδοσφαιριστή ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αντρικής ομάδας. Στο σύλλογό μας αυτός είναι ο στόχος μας».

Αναφορικά με το αν κατά τη γνώμη του οι ακαδημίες στην Ελλάδα λειτουργούν με σωστό πλάνο ανέφερε:

«Υπάρχουν ακαδημίες που δουλεύουν σωστά και ακαδημίες που δουλεύουν λάθος. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει δοθεί μεγάλο βάρος στις ακαδημίες και αυτό είναι πολύ θετικό. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η οικονομική κρίση η οποία οδηγεί τις ομάδες όλων των κατηγοριών στο να βασίζονται στα δικά τους παιδιά».

Εν συνεχεία στην απορία μας γιατί οι ελληνικές ομάδες δεν παίρνουν παράδειγμα από τον τρόπο λειτουργίας του Άγιαξ ή της Μπαρτσελόνα, ομάδων που βασίζουν πάρα πολλά στις ακαδημίες τους, επεσήμανε:

«Στις μικρότερες κατηγορίες αυτό γίνεται. Σε κορυφαίο επίπεδο όμως χρειάζεται η υπομονή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αν δούμε την Μπαρτσελόνα από το 1997 είχε πτωτική πορεία. Ωστόσο οι αρμόδιοι είχαν την υπομονή και την επιμονή στο μοντέλο που δούλευαν και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε από το 2006 και μετά. Μια τεράστια ομάδα ήταν στην αφάνεια για σχεδόν μια δεκαετία αλλά τα κατάφερε να επανέλθει στην κορυφή με ένα πλάνο το οποίο τηρήθηκε κατά γράμμα. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να δεχτούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού να μείνει η ομάδα τους για τόσο χρονικό διάστημα εκτός τίτλων».

Ο βοηθός προπονητή του Άγιαξ Ταύρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εμπειρίες του μετά τη συνεργασία των ακαδημιών του συλλόγου με αυτές της Λίβερπουλ:

«Πήραμε κάποια πράγματα από τους ξένους προπονητές της Λίβερπουλ, κυρίως διαπαιδαγωγικά. Το πως δηλαδή τα παιδιά θα πρέπει να σέβονται, να είναι ταπεινοί και σωστοί άνθρωποι. Γενικά είδαμε πως πρέπει να είναι η ανατροφή ενός ποδοσφαιριστή και πως διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του σε ευρωπαϊκά επίπεδα».

Τέλος με αφορμή την πρόσφατη κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μιλήσαμε με τον κ. Ανδριανάκη για το Βέλγιο, μια χώρα που ήταν πολλά χρόνια στην αφάνεια αλλά δουλεύει πολύ καλά στο τομέα των ακαδημιών, έχοντας πλέον παίκτες που πρωταγωνιστούν στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου.

Στην ερώτηση αν μπορεί και η χώρα μας να φτάσει σε αυτό το επίπεδο απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα σε αυτό τον τομέα. Αν θυμηθούμε το θρίαμβο της Εθνικής το 2004 θα δούμε πως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ήταν μεγάλοι σε ηλικία. Τώρα βλέπουμε πως στηριζόμαστε σε νεαρότερους παίκτες οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.  Αυτό είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί όλους. Όμως έχουμε ακόμα αρκετή δουλειά ώστε να φτάσουμε στα επίπεδα του Βελγίου ή της Γερμανίας που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως. Πάντως έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα καθώς παρουσιαζόμαστε στο Μουντιάλ με σχετικά μικρό μέσο όρο ηλικίας».

 

Κωστής Σιαμέτης