Σαν σήμερα…

0
724

Το ημερολόγιο δείχνει 17 Νοεμβρίου 1993. Το ΟΑΚΑ από νωρίς έχει κατακλυστεί από δεκάδες χιλιάδες φίλους της Εθνικής, που έχουν δημιουργήσει μια άκρως εκρηκτική ατμόσφαιρα. Με νίκη της η Ελλάδα εξασφαλίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της, την πρόκριση σε τελική φάση του Μουντιάλ. Αντίπαλός της η Ρωσία, που ήρθε αποφασισμένη να χαλάσει τη γιορτή, και να πάρει εκείνη τελικά το εισιτήριο για τα γήπεδα της Αμερικής.

Στο μικρόφωνο ακούγεται η γνώριμη φωνή του Μανώλη Μαυρομάτη, κι ο διαιτητής της αναμέτρησης, Ζαν Φιντέλ Ντιράμπα, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα. Ο 90λεπτος «υπέρ πάντων» αγώνας μόλις έχει ξεκινήσει. Η ώρα περνάει και το ματς είναι ακόμα «κολλημένο» στο 0-0, ενώ το ρολόι του Ολυμπιακού Σταδίου δείχνει 67… και κάτι ψιλά. Κι εκεί που ήδη τα πρώτα ξόρκια έχουν αρχίσει να σιγοψέλνονται και τα πρώτα νύχια να τρώγονται, ο 20χρονος τότε Νίκος Μαχλάς, με άπιαστη κεφαλιά δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή στον Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, από το να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του. Οι παίκτες της Εθνικής ένα «κουβάρι», και εκατομμύρια Έλληνες στον έβδομο ουρανό. Το τοπίο ομιχλώδες από τις δεκάδες καπνογόνα που ανάβουν κατά τους πανηγυρισμούς. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει το… πάρτυ που ήδη σιγά-σιγά αρχίζει να στήνεται.

Το σφύριγμα της λήξης «έρχεται», και ηχεί σαν την πιο γλυκιά μελωδία στα αυτιά των διεθνών μας, αλλά και σε αμέτρητους Έλληνες που είτε σωματικά είτε νοητά βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η ιστορία γράφτηκε. Η Ελλάδα προκρίνεται για πρώτη φορά σε τελική φάση του Μουντιάλ. Ο Αλκέτας Παναγούλιας και οι παίκτες του, το καλοκαίρι του 1994 θα είναι στην Αμερική.

Βασίλης Δημόπουλος