“Σάββας Μούργος: Το νέο ταλέντο στην ακαδημία της Άρσεναλ!” (β’ μέρος)

0
779
Στο πλαίσιο της συνέντευξης του ιδιοκτήτη της “Άρσεναλ Κιάτου”, Γιώργου Χαρίτου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον ταλαντούχο Έλληνα μεσοεπιθετικό Σάββα Μούργο, που πέρασε από την ακαδημία του και ουσιαστικά μέσω αυτής, υπέγραψε πριν από λίγο καιρό επαγγελματικό συμβόλαιο με τους “κανονιέρηδες”. Ανέλυσε τη διαδικασία αξιολόγησης γενικότερα, μίλησε όμως επίσης και για την προοπτική που έχει πλέον ο 18χρονος από τη στιγμή που βρέθηκε στο Λονδίνο. Τέλος, τόνισε πως το ταλέντο στην Ελλάδα περισσεύει και πως για να το εκμεταλλευτούμε θα πρέπει οι ακαδημίες να απαρτίζονται και να οργανώνονται γύρω από καταρτισμένους ανθρώπους.
 
-Πώς εντάχθηκε ο Σάββας στην ακαδημία σας;

O Σάββας είναι ένα παιδί που έκανε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία του Πανιωνίου. Εμείς τον εντοπίσαμε, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον πατέρα του και τον είδαμε από κοντά το 2010 στο Λουτράκι. Εκεί τον αξιολογήσαμε και αμέσως αντιληφθήκαμε πως διαθέτει όλα τα στοιχεία που ζητάει η Elite ακαδημία της Άρσεναλ και εμείς. Είναι ένα άνθρωπος εύθυμος, χαμογελαστός, με όρεξη και διάθεση για σκληρή δουλειά.
-Ποια ήταν η διαδικασία που πέρασε για να εγκριθεί και να έρθει στην Άρσεναλ Κιάτου;
Η ακαδημία διοργανώνει κάθε χρόνο δοκιμαστικά (soccer school), όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Από αυτούς περίπου 20 επιλέγονται και σε συνεργασία με τον επικεφαλής των υποδομών της Άρσεναλ, Στιβ Μόροου, ο οποίος έρχεται σε επαφή και απευθείας με τον ίδιο τον Αρσέν Βενγκέρ, προχωρούμε στην επιλογή και στην ένταξη όσων ξεχωρίζουν.
Παράλληλα γίνεται διεξοδική συζήτηση με τους γονείς και τους εξηγούμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν για αυτούς και τα παιδιά, καθώς αυτά θα πρέπει να παραμένουν εσώκλειστα κοντά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάπως έτσι ήρθε και ο Σάββας εδώ και η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.
1950328
-Έχετε επικοινωνία μαζί του; Πώς είναι πλέον οι σχέσεις σας;
Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και διατηρούμε άψογες σχέσεις. Μιλάμε από το τηλέφωνο, με εμπιστεύεται, μου ζητάει συμβουλές, είμαι κάτι σαν δεύτερος πατέρας για τον ίδιο.
Γενικότερα είμαι κοντά στα παιδιά, λόγω του ότι μιλώ τη μητρική τους γλώσσα, ενώ οι Άγγλοι προπονητές όχι. Πολλά από αυτά αγωνίζονται τώρα σε επαγγελματικό επίπεδο και ο βιοπορισμός τους προέρχεται από το χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους.
-Ποια είναι η προοπτική του κατά τη γνώμη σας; Tι δυνατότητες έχει;
Kαταρχήν γνωρίζω ότι στο Λονδίνο είναι ιδιαίτερα αγαπητός και όλοι τον συμπαθούν. Τον παρομοιάζουν με τον Μεσούτ Οζίλ, χωρίς φυσικά να θέλουν να μπουν ακόμη σε διαδικασία σύγκρισης. Αν και είναι αριστεροπόδαρος, χρησιμοποιεί με την ίδια άνεση και τα δύο πόδια, έχει άρτια τεχνική κατάρτιση, ενώ στο παιχνίδι του διακρίνεται για να οξυδέρκεια και την αντίληψή του.
Η σχέση του με τον Henry
 
Ακόμη και ο Thierry Henry, που τον έχει υπό την επίβλεψή του μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, είναι ενθουσιασμένος από την προοπτική που παρουσιάζει. Το ζήτημα πλέον είναι να βρει το ψυχικό σθένος και να μπορέσει να ανταπεξέλθει, εφόσον κληθεί να παίξει και στην πρώτη ομάδα.
-Τι ρόλο θεωρείτε πως έχουν οι γονείς στην εξέλιξη των νέων παιδιών;
Πιστεύω πως οι γονείς αποτελούν πολλές φορές τροχοπέδη στην προσπάθειά μας. Δεν κρατούν χαμηλά το κεφάλι εύκολα και ακούγοντας τους γύρω και όχι τους εξειδικευμένους ανθρώπους πάνω στο θέμα των ακαδημιών, βιάζονται να αναδείξουν το δικό τους παιδί. Χωρίς να έχω το αλάθητο, θεωρώ πως οι προπονητές θα πρέπει να είναι φιλαλήθεις προς τους γονείς. Να υπάρχει ειλικρίνεια.
-Υπάρχει έντονο ντόπιο ταλέντο; Ποιο είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου μας;
Το ταλέντο στην Ελλάδα ξεχειλίζει. Η οικονομική κρίση νομίζω πως έχει δώσει ισχυρό κίνητρο στα παιδιά να παλέψουν και να αναδειχθούν. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί πλήθος ακαδημιών στη χώρα μας. Θα πρέπει όμως το προσωπικό πους να απαρτίζεται, όχι απαραίτητα από παλαιμάχους, αλλά από καταρτισμένους ανθρώπους γύρω από τις υποδομές. Η σωστή λειτουργία των ακαδημιών είναι το χρησιμότερο εφόδιο για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Λουκάς Κιοκτσόγλου