ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ SPORTS MARKETING

0
378

Ένα τεράστιο βήμα πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου που αφορά τον κόσμο των sports και τον μαζικό αθλητισμό. Ιδρύθηκε η νέα Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία που αφορά το άθλημα του ερασιτεχνικού Mini Football. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο αλλά μέχρι τώρα ήταν εντελώς μετέωρο.

Η νέα Ομοσπονδία ονομάζεται E.M.F. που είναι τα αρχικά από το European Mini football Federation και ιδρύθηκε στην Πράγα της Τσεχίας. Το Mini Football πλέον είναι το νέο άθλημα που περιλαμβάνει 4 κατηγορίες: Το 5×5, το 6×6, το 7×7 και το 8×8. Παίζεται αποκλειστικά σε τεχνητό χλοοτάπητα και δεν είναι άλλο από το πιο γνωστό άθλημα σε όλους, αυτό που παίζουν όλες οι παρέες πχ. 5×5 ή 7×7 είτε σε φιλικά είτε σε οργανωμένα πρωταθλήματα.

Η ίδρυση έγινε από 15 χώρες και συντόμως θα έχουν ξεπεράσει τις 30. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της Ομοσπονδίας καθώς είναι μία χώρα που το Mini Football λατρεύεται σαν …θεός και ο εκπρόσωπος της χώρας μας κ. Θάνος Παπαδόπουλος κατέχει τη μία από τις 7 θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής ενώ παράλληλα είναι και πρόεδρος της επιτροπής Marketing.

Αυτό είναι λογικό καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο με παραπάνω από 10 χρόνια εμπειρία στο grassroots events management και που άλλωστε προέρχεται αμιγώς από τον χώρο του sports marketing στην Ελλάδα (marketing manager στη Libero S&T). Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο που εκπροσωπούνται κοινά, οι άλλες χώρες που συμμετέχουν ιδρυτικά είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Ισραήλ, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μολδαβία, το Καζακστάν, η Πολωνία και το Λουξεμβούργο. Πολύ σύντομα Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία θα είναι μέλη όπως και πολλές άλλες χώρες.

«Η Ευρώπη αλλάζει σελίδα στο σημαντικότερο άθλημα που γεννήθηκε τον προηγούμενο αιώνα. Εκεί που για χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να λατρέψουν 11 θεούς, πλέον οι ίδιοι αυτοί γίνονται οι πρωταγωνιστές, οι θεοί της αθλητικής καθημερινότητάς τους. Η Ελλάδα ανέλαβε μία τεράστια πρόκληση μέσα από τον ηγετικό της ρόλο στην Marketing Commission και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά πολύ σύντομα…» είναι κάποια από τα λόγια του κ. Παπαδόπουλου λίγο μετά την υπογραφή του Διεθνούς Καταστατικού της EMF.

Η EMF έχει υπό την εποπτεία της περισσότερους από 500.000 παίχτες στην Ευρώπη (τόσοι είναι οι παίχτες που αγωνίζονται στα εσωτερικά πρωταθλήματα ή δίκτυα πρωταθλημάτων που συμμετέχουν επισήμως μέσω των χωρών τους στην EMF) και γίνεται η ηγετική Ομοσπονδία στο χώρο των grassroots παγκοσμίως και μία από τις σημαντικότερες Ομοσπονδίες της Ευρώπης στο χώρο όλων των αθλημάτων. O αριθμός αυτός μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει εκτοξευτεί σε πάνω από 1 με 1,5 εκατομμύριο με την προσθήκη νέων χωρών που είναι προ των πυλών. Την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν και τα λογότυπά της.

Πρώτος Πρόεδρος της EMF είναι ο Razvan Bureanu (Ρουμανία), αντιπρόεδρος ο Filip Juda (Τσεχία), γενικός γραμματέας ο Bruno Alpeza (Κροατία) και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ο David Windsor – Harris (Μ. Βρετανία), ο Yair Scher (Ισραήλ), ο Eugen Ciobu (Μολαδβία) και ο Θάνος Παπαδόπουλος (Ελλάδα).

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετέχουν μέσα από τις διοργανώσεις του N’JOY UNI-League που αυτή τη στιγμή αποτελούν μακράν του δεύτερου, τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στο χώρο του 5×5 με κάποιες χιλιάδες παιχτών. Πλέον, όλοι αυτοί οι παίχτες παίζουν και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο MINI EURO, την διοργάνωση δηλαδή που θα γίνεται ετησίως ως τελική Φάση όλων των κρατών.

Ας μην ξεχνάμε πως πριν την ίδρυση της EMF η Ελλάδα είχε συμμετάσχει στην Τελική Φάση της Tulcea και είχε κατακτήσει την 4η θέση, καθώς ακόμα και πριν την επίσημη ίδρυσή της οι προεργασίες και οι πρώτες διεθνείς διοργανώσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια. Η φετινή διοργάνωση Mini Euro Moldova 2012, θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου και θα γίνουν αληθινές μάχες στο N’JOY UNI-League για την εκπροσώπησή μας στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή του Mini Football. Σύντομα θα επεκταθεί το ελληνικό δίκτυο πρωταθλημάτων που συνδέεται με την EMF ακόμα περισσότερο.

Επιτέλους η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να κάνει βήματα μπροστά και να αποκτά σημαντικό ρόλο στην διεθνή σκηνή, έστω κι αν μιλάμε για το χώρο των sports που στην Ευρώπη μεγαλουργούν μεγαθήρια.