Παναγιώτης Κερμανίδης: “Nα αναδείξω τους Έλληνες ποδοσφαιριστές του αύριο”

0
986

Η παλιά δόξα του ΠΑΟΚ και νυν ιδιοκτήτης της ακαδημίας “Μπέμπηδες 2000”, Παναγιώτης Κερμανίδης, μίλησε στο minifootballnews.gr για την αποστροφή του από την προπονητική στις επαγγελματικές ομάδες και το ξεκίνημά του στο χώρο των υποδομών. Ανέλυσε το έργο που γίνεται στην ακαδημία του, τονίζοντας ταυτόχρονα και το στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να αναδείξει τους πρωταγωνιστές του αύριο. Παράλληλα, εξήρε το ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στην οικονομική και όχι μόνο, ανάκαμψη του ΠΑΟΚ, ενώ χαρακτήρισε “σάπιο” το σκηνικό του ελληνικού ποδοσφαίρου, που μάλιστα χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

Αρχικά, ο κ. Κερμανίδης μίλησε για το ξεκίνημά του στο χώρο των υποδομών:

-Μετά την πολυετή μου θητεία ως πρώτος προπονητής σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής, αποφάσισα να στραφώ στις ακαδημίες λόγω της ποδοσφαιρικής νοοτροπίας που μας διακατέχει, σα λαός. Θέλησα να σταματήσω την ενασχόλησή μου με επαγγελματίες και να επικεντρωθώ στην ατομική βελτίωση των νέων παιδιών. Το εγχείρημά μου ξεκίνησε το 1999 και επειδή γρήγορα η απήχηση ήταν μεγάλη, ίδρυσα λίγο αργότερα την ακαδημία “Μπέμπηδες 2000”. Το γεγονός του ότι η συμμετοχή των νεαρών ποδοσφαιριστών ήταν μαζική, με ώθησε στο να δουλέψω με περισσότερη όρεξη και διάθεση για να πετύχω κάτι αξιόλογο στο χώρο των υποδομών.

“Μπέμπηδες 2000”: Πώς προέκυψε η ονομασία αυτή;

-Δεν ήταν καθόλου εύκολη επιλογή! Κατ’ αρχήν, το 2000 είναι το έτος ίδρυσης. Έπειτα σκέφτηκα πως έχω να κάνω με μικρές ηλικίες, με ποδοσφαιρικά “μωρά” και από εκεί προήλθε και η σχετική ονομασία.

Πόσα ηλικιακά τμήματα διαθέτει η ακαδημία σας; Από περίπου πόσα παιδιά απαρτίζεται;

-Η ακαδημία λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια και η κλίμακα στις ηλικίες είναι η εξής: “μπαμπίνι”-προτζούνιορ-τζούνιορ-προπαίδων-νέων. Η κατηγορία των Νέων είναι η τελευταία, από την οποία τα παιδιά αποφοιτούν και προβιβάζονται στη συνέχεια σε αντρικές ομάδες, ή σε ομάδες Κ17 και Κ20 των ΠΑΕ. Λόγω του συγκεκριμένου χώρου και των εγκαταστάσεων που νοικιάζουμε εξ αρχής εδώ, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, φιλοξενούμε περίπου 200-250 παιδιά. Συνειδητά έχουμε επιλέξει να μην δημιουργήσουμε αντρικό τμήμα και δεν θέλω να το επιδιώξουμε. Κάτι τέτοιο ίσως συμβεί σε περίπτωση που το ποδόσφαιρο στη χώρα μας γίνει πιο αξιόπιστο απ’ ότι είναι σήμερα.

“Είμαστε μια αυτόνομη ακαδημία”

-Παρά τις προτάσεις που έχουμε από επαγγελματικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, εμείς παραμένουμε αυτόνομοι. Βεβαίως και υπάρχει συνεργασία με αυτούς τους συλλόγους, όμως αυτή πάντα κυμαίνεται στο πλαίσιο του να παραχωρούμε απλώς παιδιά. Έως εκεί. Τα χρόνια που έχουν περάσει οι “Μπέμπηδες 2000” έχουν τροφοδοτήσει ακόμη και τις εθνικές μας ομάδες σε κατηγορίες Παίδων-Νέων, ενώ έχουν γίνει και μεταγραφές στο εξωτερικό καθώς υπάρχει επικοινωνία και με σχολές από αυτές τις χώρες. Ενδεικτικά, μερικά παιδιά που προήλθαν από εμάς είναι οι Γκουτσίκος, Σουνάς, Δηλιγιαννίδης, Παυλίδης και αρκετοί άλλοι, που ορισμένοι εξ αυτών αγωνίστηκαν και στα κλιμάκια της Εθνικής Ελλάδας.

Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία της ακαδημίας σας;

-Επειδή έχω υπάρξει και εγώ ποδοσφαιρστής, η επιθυμία μου από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκίνησα αυτήν την προσπάθεια, ήταν να αναδείξω παίκτες ικανούς να ανταπεξέλθουν κάποια στιγμή και σαν επαγγελματίες. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και αυτή είναι η βασική μας φιλοσοφία. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να δοκιμαστούν όλοι σε υψηλό επίπεδο. Φυσικά και διαθέτουμε παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα μόνο γιατί το αγαπούν πραγματικά. Όμως οι βλέψεις μου είναι χτίζω συνεχώς ποδοσφαιριστές με λαμπρό μέλλον και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε (όχι μόνο εμείς βέβαια, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο) έχουμε καταφέρει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί έχοντας απέναντί μας και μεγάλους συλλόγους.

Με ποιο τρόπο ξεχωρίζετε τα αγωνιστικά στοιχεία των εκκολαπτόμενων νέων;

-Κάθε ηλικιακή κατηγορία έχει τα δικά της τεχνικά χαρακτηριστικά. Εμείς δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα όταν το παιδί βρίσκεται στα 14-16 του. Εκεί γίνονται εξειδικευμένες προπονήσεις για να φτάσουμε εν τέλει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με τη λειτουργία της ακαδημίας, έχω άποψη για το κάθε παιδί ξεχωριστά και ενημερώνω τους γονείς για την πρόοδό τους. Προσπαθώ πάντοτε να κρίνω αξιοκρατικά και να είμαι ειλικρινής με τους γονείς, ώστε να γνωρίζουν και εκείνοι ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα.

 

Χωρίς τίτλο

*Ένα ακόμη επιστέγασμα των προσπαθειών του κ. Κερμανίδη, ήταν το φετινό σπουδαίο επίτευγμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος Νέων ειδικής βαθμολογίας και Παίδων της ΕΠΣ Μακεδονίας, από τα μεγαλύτερα δηλαδή πρωταθλήματα στην Ελλάδα.

Σαν γνώστης του αντικειμένου, πιστεύετε πως είναι έντονο το ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή;

-Πιστεύω ακράδαντα και το αντικρίζω καθημερινά στα γήπεδα που πηγαίνω, πως υπάρχει ταλέντο και όρεξη για δουλειά στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Πρέπει εδώ, να βοηθήσει από την πλευρά της η πολιτεία, αλλά και οι μεγάλες ΠΑΕ. Να εμπιστευτούν τα Ελληνόπουλα και να τα προωθήσουν, γιατί μόνο έτσι θα βελτιώσουμε το προϊόν μας.

“Ο Ιβάν Σαββίδης επιτελεί μεγάλο έργο για τον ΠΑΟΚ”

Το όνομά σας έχει συνδεθεί με αυτό του ΠΑΟΚ. Πιστεύετε πως ο δικέφαλος του Βορρά κάνει σωστά βήματα, και διοικητικά, ώστε να έρθουν οι επιτυχίες στο μέλλον;

-Ο ΠΑΟΚ βαδίζει στο σωστό δρόμο. Τα δυσβάσταχτα χρέη πλέον αποτελούν παρελθόν και το οικονομικό πρόβλημα έχει επιλυθεί πλήρως. Ο κ. Σαββίδης κάνει τεράστιο έργο για τον σύλλογο και το μέλλον πιστεύω του ανήκει. Ήδη από φέτος, με τη συμμετοχή που εξασφάλισε στο Τσάμπιονς Λιγκ, νομίζω πως έχει ξεκινήσει η περίοδος όπου ο ΠΑΟΚ θα πρωταγωνιστήσει.

Οι κινήσεις της πολιτείας για τη λεγόμενη “εξυγίανση” στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρείτε πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση;

-Προσωπική μου επιθυμία είναι να παρθούν ριζικές αποφάσεις για την αλλαγή του σκηνικού στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Να διωχθεί το “σάπιο” σύστημα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ελεγχθεί τόσο ο παράνομος στοιχηματισμός, όσο και οι ίδιες οι ΠΑΕ αλλά και οι μεταγραφές των ξένων παικτών που γίνονται. Μία γενικότερη “εκκαθάριση” πιστεύω πως θα ήταν προς όφελος του Έλληνα φιλάθλου, γιατί κατά βάθος αξίζει ένα προϊόν αντάξιο των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Κιοκτσόγλου