Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

0
1133

Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχει κάθε προπονητής ακαδημιών ποδοσφαίρου

1)      Οργάνωση και προετοιμασία της προπόνησης. Διαθέσιμος χώρος προπόνησης-Καιρικές συνθήκες- Υλικά προπόνησης (μπάλες, κώνοι, εμπόδια, στεφάνια, ladder, μικρά τέρματα, διακριτικά).

2)      Αριθμός παιχτών- διαχωρισμός σε γκρουπ ανάλογα με το επίπεδο (φυσικής-σωματικής κατάστασης, τεχνικής κατάρτισης, τακτικής αντίληψης, πνευματικής και ψυχολογικής ετοιμότητας).

3)      Σχεδιασμός της προπόνησης, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψην τους παραπάνω παράγοντες. Τα επιμέρους θέματα καθώς και οι στόχοι αυτών πρέπει να παρουσιάζονται σωματικά και να δίνονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις για την καλύτερη κατανόηση και εκτέλεση των ασκήσεων στην αρχή της προπόνησης.

4)      Μέσω των επιλεγμένων ασκήσεων θα πρέπει να καλύπτονται οι τέσσερις τομείς που επιτυγχάνουν την ολοκληρωμένη βελτίωση των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Τεχνική (Υποδοχή- οδήγημα της μπάλας, πάσες- μεταβιβάσεις, ντρίμπλες- προσποιήσεις, σουτ- κεφαλιές).

Φυσική κατάσταση (αντοχή- ταχύτητα, αλλαγές κατεύθυνσης δύναμη)

Πνευματική αντίληψη

Κοινωνικότητα (συνεργασία, επικοινωνία με συμπαίχτες-προπονητή)

 

5)      Επιλογή κατάλληλων ασκήσεων ανάλογα με το επίπεδο των παιχτών και προοδευτική άσκηση του βαθμού δυσκολίας σε σχέση πάντα με τον βαθμό αφομοίωσης και κατανόησης όλων των στοιχείων.

6)      Οι ασκήσεις πρέπει να είναι ευχάριστες, οι παίχτες σε αυτές να έχουν ελευθερία να εκδηλώσουν τις δικές τους ικανότητες, να έχουν πολλές επιλογές και μέσα από αναλυτική σκέψη να επιλέγουν την καλύτερη λύση. Όλες οι ασκήσεις πρέπει να έχουν ρεαλιστικό χαρακτήρα και να προκαλούν τους νεαρούς παίχτες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, πάντα όμως με θεμιτά και δίκαια μέσα.

7)      Τα αγωνιστικά παιχνίδια σε μικρούς χώρους και οι παραλλαγές τους, θα πρέπει να αποτελούν βασική επιλογή στον σχεδιασμό της προπόνησης. Ειδικά τα παιχνίδια 4V4 αποτελούν την καλύτερη μορφή εξάσκησης για όλες τις ηλικίες και οι νεαροί παίχτες μέσω αυτών μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά στοιχεία απαραίτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τα παιχνίδια αυτά, περιέχουν όλα τα τεχνικοτακτικά στοιχεία του μοντέρνου ποδοσφαίρου και δίνουν την ευκαιρία στους νεαρούς ποδοσφαιριστές να είναι σε συνεχή επαφή με την μπάλα και να αντιμετωπίζουν αγωνιστικές καταστάσεις με μεγαλύτερη συχνότητα άρα και μεγαλύτερη συμμετοχή από τα κλασσικά παιχνίδια 11Χ11. Επίσης τα παιχνίδια με υπεράριθμία πχ 6Χ5, 7Χ6, 9Χ7 ή ολιγαριθμία 4Χ5, 6Χ8, 8Χ10, δίνουν ρεαλιστικό χαρακτήρα και προσομοιάζουν καταστάσεις που συναντόνται συχνά στα κανονικά παιχνίδια.

8)      Το μοντέλο της προπόνησης σε σταθμούς είναι αρκετά λειτουργικό και αποτελεσματικό και δίνει την δυνατότητα της εξάσκησης σε διαφορετικά αντικείμενα χωρίς να υπάρχει άσκοπο χάσιμο χρόνου, μεγάλες σειρές αναμονής και μονοτονία στην προπόνηση. Η προπόνηση σε σταθμούς μπορεί να μπει με τρία γκρουπ και κάθε γκρουπ εξασκείτε σε διαφορετικό αντικείμενο. Μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή αριθμό επαναλήψεων τα γκρουπ αλλάζουν θέση και αντικείμενο.

9)      Ο προπονητής πρέπει να καθορίζει από πριν την χρονική διάρκεια της άσκησης και του διαλείμματος και ακόμη να φροντίζει για την ενυδάτωση των παιχτών και την ομαλή διεξαγωγή της προπόνησης.

10)  Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσει στην ποιοτική ανατροφοδότηση που θα δώσει στους νεαρούς παίχτες καθώς και στον τρόπο και στον τόνο που θα χρησιμοποιήσει όταν δώσει κατευθύνσεις, οδηγίες, συμβουλές, πρέπει να γίνεται κατανοητός χρησιμοποιώντας απλές λέξεις και όχι δύσκολους ποδοσφαιρικούς, που τα παιδιά αδυνατούν να καταλάβουν. Γενικά θα πρέπει να σκέφτεται ότι απέναντί του βρίσκονται παιδιά και όχι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και αυτός είναι που θα τους μυείσει στα μυστικά του όμορφου αυτού αθλήματος.

Εύχομαι οι προπονητές των νεαρών ηλικιών να συνεχίσουν με υπευθυνότητα και αφοσίωση το δύσκολο έργο τους και μέσα από σωστές προπονητικές διαδικασίες να μετατρέψουν τα αναρίθμητα ταλέντα που διαθέτει η χώρα μας, σε σπουδαίους και άρτια καταρτισμένους ποδοσφαιριστές που τόσο ανάγκη έχει το ελληνικό μας ποδόσφαιρο.

Καλή επιτυχία

 

Βούζας Βασίλειος

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Κάτοχος διπλώματος UEFA A