Ντανιέλ Μπατίστα: «Στην ΑΕΚ δεν είμαι ευπρόσδεκτος»

0
807

Σαν ποδοσφαιριστής άφησε το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τον εντυπωσιακό και εκρηκτικό τρόπο παιχνιδιού του. Στα 51 του, συνεχίζει να υπηρετεί το αγαπημένο του άθλημα από άλλο πόστο, προσπαθώντας να τροφοδοτήσει τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές με τα στοιχεία και την «αρχοντιά» που τον έκαναν να ξεχωρίσει στους αγωνιστικούς χώρους! Ο Ντανιέλ Μπατίστα μιλά στο minifootballnews.gr για την Ακαδημία του και το έργο που διατελεί στα τμήματα υποδομών, όντας πάντα ειλικρινής και αυθεντικός ακόμη και όταν η δουλειά του, σύμφωνα με εκείνον, δεν αναγνωρίζεται.

«Η ουσιαστική ενασχόληση με την Ακαδημία μου ξεκίνησε σχεδόν δύο χρόνια πριν, καθώς νωρίτερα προπονούσα την Κ20 της ΑΕΚ και ήμουν κυρίως εκεί αφοσιωμένος. Συνολικά αριθμούμε περίπου 180 παιδιά και η βασική μας φιλοσοφία είναι να τα διαπαιδαγωγήσουμε και να τους μεταδώσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις.Έπειτα, δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη των τεχνικών τους χαρακτηριστικών αλλά και την εκμάθηση της τακτικής. Επιθυμούμε τα παιδιά να αποδέχονται όλα τα αποτελέσματα και να μην φανατίζονται, όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα, τηρώντας παράλληλα το “fair play” του αθλήματος».

Στην Ακαδημία Ντανιέλ Μπατίστα μέλημα των ανθρώπων που την απαρτίζουν, είναι τα παιδιά πάνω από όλα να αθλούνται, να τρέφονται σωστά, να είναι πειθαρχημένα, χωρίς βεβαίως να παραμελούν και τη σχολική τους διαδικασία, η οποία φυσικά είναι κομβική για τη ζωή τους.

Τα τμήματα της Ακαδημίας του κ. Μπατίστα αγωνίζονται στο Soccer League και στο Θουκυδίδειο, όπου συμμετέχουν υψηλής δυναμικότητας ομάδες, καταφέρνοντας συνήθως να τερματίσουν σε πολύ καλές θέσεις. Μάλιστα, στο Soccer League, το τμήμα με γεννηθέντες το 2003 κατέκτησε και το σχετικό πρωτάθλημα!

“Για εμένα το παν δεν είναι να αγωνιζόμαστε κοιτώντας τη βαθμολογική μας θέση. Εννοείται πως είμαι χαρούμενος όταν έρχονται διακρίσεις, όμως ο βασικός μου στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να παίζουν θεαματικό, επιθετικό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο, με οργανωμένη ανάπτυξη, και όχι παιχνίδι σκοπιμότητας. Στην Ελλάδα πολλοί προπονητές προτιμούν την αμυντική τακτική, κάνοντας το παιχνίδι βαρετό κατά τη γνώμη μου”.

Ο κ. Μπατίστα είναι ανοιχτός σε κάθε σύλλογο που θα επιθυμήσει να πάρει κάποιο ταλέντο από την Ακαδημία του και τέτοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Θεωρεί όμως ότι με την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη χρόνια παρουσία του στα γήπεδα, μπορεί να μεταδώσει στους νέους το σωστό τρόπο εκμάθησης του ποδοσφαίρου, όπως θα γινόταν και σε κάποια Ακαδημία μεγάλης ΠΑΕ.

«Είμαστε κοντά σε συνεργασία με ένα από τα πιο οργανωμένα κλαμπ του γερμανικού ποδοσφαίρου, επίπεδου Μπουντεσλίγκα, τη Red Bull Λειψίας. Το σωματείο αυτό δίνει τεράστια σημασία στις αναπτυξιακές ηλικίες και έχω ο ίδιος παρευρεθεί στις εγκαταστάσεις του, ώστε να συνομιλήσω με τον τεχνικό διευθυντή για το ενδεχόμενο μιας σύμπραξης. Είναι για εκείνους τεράστια χαρά που πήραν από εμάς τον Παναγιώτη Μητσόπουλο, έναν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στην ηλικία του στη Γερμανία, που η ποδοσφαιρική του ευφυία και γενικώς το “πακέτο” που διαθέτει, δύσκολα συναντά κανείς στις μέρες μας».

Για τον Ντανιέλ Μπατίστα, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των προπονητών στα νεαρά παιδιά έχει πρωτεύοντα ρόλο σε σχέση την ανάπτυξη των τεχνικών ικανοτήτων τους.

Στο καλοκαιρινό καμπ (20/6 έως 15/7) που θα διοργανώσει η Ακαδημία Ντανιέλ Μπατίστα (για ηλικίες από 8 έως 16-17 ετών), θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών, σε ασκήσεις φυσικής ενδυνάμωσης, καθώς και σε ζητήματα τακτικής, το πού δηλαδή θα πρέπει να κινείται ο κάθε παίκτης στον αγωνιστικό χώρο. Αν κάποια παιδιά μείνουν ευχαριστημένα από τη δουλειά που θα γίνει στο καμπ, είναι καλοδεχούμενα ώστε να ενταχθούν στα τμήματα υποδομής του κ. Μπατίστα!

Για το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας σημείωσε:

«Στην Ελλάδα το ταλέντο είναι άφθονο, όμως πιστεύω πως οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν την ικανότητα ώστε να το αναδείξουν και σε αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ομάδες καθιέρωσαν τμήματα υποδομών, επειδή υποχρεώθηκαν να το κάνουν από τη ΦΙΦΑ. Ειδάλλως δεν θα δινόταν καμία σημασία σε αυτά τα παιδιά».

Για το αν θα επέστρεφε σε πόστο Ακαδημίας κάποιου συλλόγου, τόνισε:

«Περνώ όμορφα στην Ακαδημία μου. Δεν είμαι ευπρόσδεκτος στην ΑΕΚ και για κάποιους δεν μπορούσα να προσφέρω, ίσως για λόγους αντιπάθειας προς το πρόσωπό μου. Έχω επίγνωση όμως της ικανότητάς μου πάνω στις αναπτυξιακές ηλικίες και η καθοδήγησή μου έχει βοηθήσει αρκετούς παίκτες που αγωνίζονται σήμερα σε συλλόγους. Αν πίστευα πως δεν είμαι ικανός θα το είχα εγκαταλείψει από μόνος μου. Δεν με πειράζει καθόλου, αν θεωρούν εκείνοι πως δεν μπορώ να προσφέρω, είμαι εδώ για αυτούς που αντιλαμβάνονται το έργο μου».

«Το φαινόμενο του να “βολεύει” ο καθένας το φίλο ή γνωστό του, δεν είναι καθόλου σπάνιο. Εγώ όμως πέτυχα ό,τι πέτυχα με την αξία μου και είμαι περήφανος για αυτό».

Για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, εν κατακλείδι, επεσήμανε πως όσο περνούν τα χρόνια χειροτερεύει. Ακόμη και σε τοπικά πρωταθλήματα ή στη Γ’ Εθνική, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε να αξιοποιηθούν οι νεαροί παίκτες, βλέπουμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

.

Eπιμέλεια: Λουκάς Κιοκτσόγλου