Ντίνος Κούης: “Μεταδίδουμε στα παιδιά τις αξίες του αθλητισμού!”

0
721

Ο Ντίνος Κούης μίλησε στο minifootballnews.gr για την ενασχόλησή του με τις μικρές ηλικίες και το μακρόπνοο πλάνο που έχει εκπονήσει η ακαδημία του. Σχολίασε αρνητικά τη στάση των ομάδων απέναντι στο ντόπιο ταλέντο, ενώ έκανε έκκληση προς την πολιτεία ώστε να ενισχύσει προσπάθειες που σχετίζονται με το μέλλον του αθλήματος στη χώρα. Δεν παρέλειψε δε, να ευχηθεί τα καλύτερα στην ομάδα που μεγαλούργησε, τον Άρη, αλλά και στις άλλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, για ένα ελκυστικό προϊόν που θα επαναφέρει τον κόσμο στα γήπεδα.  

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ντίνου Κούη:

Πώς ξεκίνησε η πορεία σας στο χώρο των υποδομών;

-Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τις υποδομές 7 με 8 χρόνια αφότου τελείωσα την καριέρα μου και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τους πάγκους, πήρα την απόφαση να δώσω έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες. Παρατήρησα πως τα νέα παιδιά έχουν τη διάθεση αλλά και το ταλέντο για να εξελιχθούν μέσα από το ποδόσφαιρο και ήμουν πεπεισμένος ότι μπορώ να μεταδώσω τις πλούσιες εμπειρίες που αποκόμισα σαν ποδοσφαιριστής.

“Η άποψή μου είναι ότι η κρίσιμη φάση ενός νέου ποδοσφαιριστή έρχεται στα 15 του χρόνια. Οι ομάδες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα τμήματα Κ15 και Κ17, διότι αυτό είναι το σημείο καμπής. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται η ανάλογη εμπιστοσύνη από τα ίδια τα σωματεία, ενώ πρωτεύον ρόλο έχει και ο παράγοντας τύχη που πάντα είναι βαρυσήμαντος σε αυτές τις περιπτώσεις.”

Χωρίς τίτλο

Ποιο είναι το κύριο μέλημα της ακαδημίας σας;

-Στην ακαδημία ποδοσφαίρου “Ντίνος Κούης”, το πρώτο πράγμα που o γονέας ακούει είναι ότι για το παιδί, σε όποια ηλικία και να έρθει, αυτό που προέχει δεν είναι μόνο η εκμάθηση του ποδοσφαίρου, αλλά και η απορρόφηση των αξιών του. Πειθαρχία, ευ αγωνίζεσθαι, κοινωνικοποίηση, διέγερση των βασικών συναισθημάτων που διέπουν έναν ποδοσφαιριστή, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που παίρνει ένας νέος από εμάς και τα οποία συντελούν και διαμορφώνουν το μελλοντικό χαρακτήρα του. Ο στόχος μας είναι να δίνουμε εξ αρχής τη σωστή καθοδήγηση, η οποία θα τους συντροφεύει στην υπόλοιπη ζωή τους.

Ποια η συνεργασία της ακαδημίας σας με τις επαγγελματικές ομάδες;

-Εμείς είμαστε διατεθιμένοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε ΠΑΕ. Ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει το ελεύθερο από εμάς να διαλέξει τον προορισμό του. Έχουν υπάρξει τέτοιες μετακινήσεις και έχουμε τροφοδοτήσει μέχρι και τη Σούπερ Λίγκ. Επειδή εμείς λειτουργούμε μόλις από το 2008, έχουμε θέσει ως χρονικό περιθώριο τα 10 με 12 χρόνια για να αναδείξουμε καλούς και ποιοτικούς παίκτες. Επιθυμούμε να τους εκπαιδεύουμε τουλάχιστον για μια δεκαετία, για να μπορούμε να τους μεταδώσουμε τα στοιχεία και τις αξίες, που όπως προείπα, επιζητούμε να έχουν.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος των υποδομών, ο κ. Κούης τόνισε:

-Tο οργανωτικά και τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και σε αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει κανένας περισσότερο, από την ίδια την πολιτεία. Ήδη οι γονείς και γενικότερα η κοινωνία περνάει δύσκολες στιγμές και προσπαθεί να ανταπεξέλθει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το κράτος πιστεύω ότι κατά βάση έχει αυτή την ευθύνη.

Εν συνεχεία σχολίασε τη νοοτροπία των ελληνικών ομάδων σε σχέση με την αξιοποίηση του ντόπιου ταλέντου:

-Αποτελεί πλέον κανόνα στο ποδόσφαιρό μας η επιλογή των ξένων παικτών. Βλέπουμε ότι ομάδες στο υψηλότερο επίπεδο ουσιαστικά αρέσκονται στη χρησιμοποίηση των ξένων, αφήνοντας στην άκρη την πλούσια προοπτική που, κατά τη γνώμη μου, παρουσιάζει ο ταλαντούχος Έλληνας. Τα παιδιά προσπαθούν πραγματικά και αυτό το διακρίνω παντού, όμως δυστυχώς δεν τους δίνεται η ευκαιρία να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές.

“Η πορεία μου στα γήπεδα δεν ξεκίνησε από τις ηλικίες του σήμερα. Όμως το γεγονός πως είχα δίπλα μου προπονητές που με βοήθησαν να εξελιχθώ και το ότι έδειξα από την αρχή θέληση για αυτό που επιθυμούσα να πετύχω, με έκανε να κάνω αυτή την καριέρα. Όταν είχα σκοπό να βελτιώσω ένα στοιχείο του παιχνιδιού μου, μπορεί να μην το τελειοποιούσα αλλά έκανα ό,τι είναι δυνατόν για το πάω ένα βήμα παραπάνω. Οφείλω βεβαίως πολλά και στον Μπράνκο Στάνκοβιτς, τον προπονητή τότε του Άρη, που πίστεψε στις δυνατότητές μου και προέβλεψε πως θα φτάσω ακόμη  και στην Εθνική ομάδα.”

kouisBIG1

“Να δω και πάλι τον Άρη ψηλά!”

Θεωρείτε πως ο Άρης θα καταφέρει να βρει το δρόμο του; Θα σταθεροποιηθεί τόσο αγωνιστικά, όσο και διοικητικά;

O Άρης έχει τεράστια δυναμική σαν σωματείο. Η διαχείρηση των τελευταίων χρόνων ήταν κακή και αυτό έφερε άσχημα αποτελέσματα. Διοικητικά πάντως έχει γίνει μια σεβαστή προσπάθεια από τον κ. Κάλας και από τον κ. Καρυπίδη και αυτό που προσωπικά έυχομαι είναι να δω τον Άρη και πάλι ψηλά. Έχω ζήσει μαζί του μεγάλες στιγμές και μου είναι δυσάρεστο να μην τον βλέπω εκεί που του αξίζει.

Αναφέρθηκε επιπλέον και στα αίτια για τα οποία ορισμένοι ιστορικοί σύλλογοι βρίσκονται σε χαμηλές κατηγορίες:

-Όταν οι ρόλοι σε ένα σύλλογο δεν είναι διακριτοί, είναι φυσικό πως δεν θα επηρεάζονται μόνο τα τμήματα υποδομών και οι Έλληνες παίκτες. Βλέπουμε ομάδες όπως ο Άρης,  ο Όφη, ο Απόλλων Καλαμαριάς, Δόξα Δράμας να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, γιατί στις διοικήσεις αποφάσιζαν άνθρωποι αναρμόδιοι. Ο καταμερισμός των πόστων θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε ο καθένας να είναι γνώστης των αρμοδιοτήτων του.

“Να επανέλθουν οι ομάδες φόβητρο”

-Έχουν λήψει από το ελληνικό ποδόσφαιρο οι έδρες που φοβίζουν τους θεωρητικά μεγάλους. Με χαροποίησε ιδιαίτερα η άνοδος της Λάρισας στη Σούπερ Λιγκ και μακάρι τα επόμενα χρόνια να αναβαθμιστεί το εγχώριο προϊόν με τον προβιβασμό και των υπόλοιπων ιστορικών επαρχιακών συλλόγων.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Κιοκτσόγλου