ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ!

0
887

Το Βατικανό είναι περυτριγυρισμένο από τη Ρώμη, με πληθυσμό 800 ανθρώπους και έκταση 0.44 τετρ. χιλιόμετρα. Ασήμαντο στο χάρτη, σημαντικό στις ψυχές και τη σημειολογία δισεκατομμυρίων πιστών. Τόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό το θρησκευτικό “χωριό” για τους πιστούς, που η εθνική του ομάδα, εάν κατέβαινε σε αγώνες, δεν θα ΄παιζε ποτέ σε άδειες εξέδρες.

Το Βατικανό, ανήκει στα οκτώ εκείνα κράτη, που τελούν υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας: η εθνική ομάδα τους, όμως, δεν αναγνωρίζεται από τα κυβερνώντα σώματα του ποδοσφαίρου (π.χ. UEFA και FIFA). Τα άλλα επτά, είναι το Μονακό, η Τουβαλού, το Κιριμπάτι, η Μικρονησία, το Ναούρου, το Παλάου, και οι Νήσοι Μάρσαλ.

Το 2002 ήταν το σωτήριο έτος για την εθνική ομάδα του Βατικανού: έδωσε τον πρώτο της αγώνα! “Κόλλησε” στο στείρο 0-0 με αντίπαλο το Μονακό. Μια ομάδα από το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο έπαιξε με το Βατικανό, με το ίδιο άγονο αποτέλεσμα, την ίδια χρονιά.

Το 2006, υπήρξε άλλο ένα φιλικό παιχνίδι εναντίον της ελβετικής Βόλμοντ, και φαίνεται ότι οι ευλογίες και οι ψαλμοί έπιασαν τόπο: 5-1 έληξε το ματς, για το Βατικανό.

Η σημαία του Βατικανού

Ποιοι είναι οι παίκτες που απαρτίζουν, όμως, την εθνική του Βατικανού; Οι στρατιώτες της περίφημης Ελβετικής Φρουράς, μέλη του Παπικού Συμβουλίου, και μουσειοφύλακες, στελεχώνουν την εθνική. Το πρόβλημα, όμως, για την ομάδα, είναι ότι μόνο οι Ελβετοί Φρουροί μπορούν να πάρουν την “υπηκοότητα” του Βατικανού, αλλά ο αριθμός τους είναι περιορισμένος – κάτι που καταδικάζει την ομάδα σε σποραδικές εμφανίσεις, λόγω λειψανδρίας.

Το 2007, παίχτηκε το Catholicus Cup. Ένα μίνι τουρνουά, με συμμετέχοντες την Εθνική Βατικανού, δύο ομάδες θρησκευτικών κολλεγίων, και μια ομάδα Ιταλών παπάδων.
Για να μην απορείτε, πάντως, το Βατικανό έχει και δική του λίγκα! Το Clericus Cup. Με 16 ομάδες, παρακαλώ! Οι ομάδες αντιπροσωπεύουν διάφορες τάξεις και βαθμίδες κληρικών, που σπουδάζουν στο Βατικανό για να γίνουν ιερείς. O Ταρσίσιο Μπερτόνε, Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού, είχε την ιδέα για την δημιουργία αυτής της λίγκας, που φέτος διανύει τον 4ο χρόνο ύπαρξής της. Ο Μπερτόνε είναι ιερέας και ποδοσφαιρόφιλος. Και βρήκε τρόπο να ταιριάξει τις δυό του ιδιότητες.

Χαρακτηριστικά είναι και τα ονόματα των ομάδων: Redemptoris Mater (Μήτηρ Σωτήρος), Pontifical North American College (Παπικό Βορειο-Αμερικανικό Κολλέγιο), Mater Ecclesiae (Μήτηρ της Εκκλησίας), Sede Sapientiae (Τράπεζα της Σοφίας), κ.ά. Παίρνουν στα σοβαρά τη λίγκα τους, πάντως: ακόμα και η La Repubblica, μια εφημερίδα που αντιτίθεται στην Εκκλησία, κάλυπτε για μια σεζόν τους αγώνες του Παπικού πρωταθλήματος! Η Redemptoris Mater έχει παίξει και στους τρεις τελικούς του τουρνουά (2007, 2008, 2009), κερδίζοντας τους δύο και χάνοντας τον ένα: είναι η πολυνίκης ομάδα του κρατιδίου.

Ο Ταρσίσιο Μπερτόνε φρόντισε να μην αποκλείσει το γεγονός, κάποια στιγμή στο μέλλον, το Βατικανό να συστήσει ομάδα που να παίζει στη Serie A, πλάι στη Γιουβέντους, τη Μίλαν, την Ίντερ.

 

Πηγή: football-stories.gr