«Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ»

0
582

Ένα ταξίδι πλούσιο σε εμπειρίες και παραστάσεις για τους συμμετέχοντες πραγματοποίησε η ειδικότητα ποδοσφαίρου του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα τα Τρίκαλα. Ομάδα έντεκα φοιτητών με συνοδό τον Dr. Ζήση Παπανικολάου, βρέθηκε στη Λισαβόνα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικό ταξίδι, συμμετέχοντας σε πολυάριθμες δραστηριότητες και επισκέψεις.

mouseio
Tην πρώτη ημέρα μία άκρως ενδιαφέρουσα επίσκεψη έγινε στο προπονητικό κέντρο ποδοσφαίρου της Sporting Club de Portugal (Academia Sporting CP) στην περιοχή του Alcochete. Η αποστολή αρχικά ξεναγήθηκε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου όπου γίνονται προπονήσεις της πρώτης ομάδας, καθώς και σε όλες τις ηλικίες από τα 14 έτη έως την δεύτερη ομάδα. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις στεγάζονται 60 παιδιά ηλικίας 14-19 ετών που θεωρούνται από την ομάδα εξελίξιμοι ποδοσφαιριστές και μπορούν στο μέλλον να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Στη συνέχεια η αποστολή παρακολούθησε προπόνηση της Κ19 ομάδας με προπονητή τον πρώην ποδοσφαιριστή Luis Boa Morte. Ακολούθως η αποστολή παρακολούθησε διάλεξη από τον κ. Nuno N. Figueiredo, Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας, με ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας και της κοινής φιλοσοφίας που υπάρχει από τις μικρότερες ηλικίες έως και την πρώτη ομάδα..Τέλος, οι φοιτητές παρακολούθησαν μέρος της προπόνησης της δεύτερης ομάδας.

11076973_10202590513083833_1119930540_n
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες επίσκεψη στο αντίστοιχο τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού της Λισσαβόνας (Instituto Nacional de Educação Fisica) και ξενάγηση στους χώρους και στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.Στη συνέχεια η αποστολή παρακολούθησε μια διάλεξη μεταπτυχιακού(Master) πάνω στο ποδόσφαιρο με θέματα κυρίως τακτικής του αθλήματος σε αμυντική και επιθετική λειτουργία. Το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη στο προπονητικό κέντρο της SL Benfica(Caixa Futebol Campus) στην περιοχή του Seixal. Η αποστολή έγινε δεκτή από τον κ. Jorge Cordeiro, προπονητή τμημάτων υποδομής της SL Benfica, και αμέσως ξεναγήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ομάδας(συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ) που δημιουργήθηκαν το 2005. Εν συνεχεία οι φοιτητές παρακολούθησαν μια ομιλία στο αμφιθέατρο από τον κ. Gonsalo Nunes, διευθυντή διεθνών σχέσεων της SL Benfica, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία του συλλόγου, μεγάλους αστέρες της ομάδας(π.χ Eusebio, Rui Costa), και για τον τρόπο λέιτουργίας των ακαδημιών σε προπονητικό επίπεδο από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι την δεύτερη ομάδα καθώς και την ανδρική ομάδα. Τέλος, οι φοιτητές παρακολούθησαν μια προπόνηση της Κ16 ομάδας μένοντας ευχαριστημένοι από τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισαν και από αυτήν την ακαδημία.
Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στο γήπεδο Jose Alvalade, έδρα της Sporting CP καθώς και στην μπουτίκ που στεγάζεται εκεί. Η αποστολή είχε την τύχη να παρακολουθήσει από κοντά το παιχνίδι ανάμεσα στην Benfica-Braga στο γήπεδο Da Luz,έδρα της SL Benfica με τελικό σκορ 2-0 υπέρ των γηπεδούχων. Με την ομάδα της Benfica αγωνίστηκε βασικός και για 85 λεπτά ο διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής Αντρέας Σάμαρης. Τα εισιτήρια του αγώνα, προσφέρθηκαν δωρεάν από την ομάδα της SL Benfica.

100_3415
Την τελευταία μέρα, οι φοιτητές επισκέφτηκαν το μουσείο της Benfica που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και θεωρείται το καλύτερο πορτογαλικό μουσείο για το 2014. Η αποστολή ξεναγήθηκε και είδε μερικά από τα 30.000 τρόπαια συνολικά που κατέχει η ομάδα σε όλα τα αθλήματα. Πιο αξιοσημείωτα από αυτά θεωρούνται τα 33 εθνικά πρωταθλήματα καθώς και τα 2 ευρωπαϊκά κύπελλα πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο.
Οι φοιτητές-τριες αποκόμισαν σημαντικές εκπαιδευτικές – προπονητικές εμπειρίες από την παραμονή τους στην Πορτογαλία. Κοινός στόχος αλλά και ελπίδα για το μέλλον είναι να υπάρξει σωστή επιστημονική ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου. Μόνο έτσι θα έρθει η βελτίωση αλλά και τα αποτελέσματα , σε αυτό το δύσκολο χώρο.