Είναι οι… κεφαλιές επικίνδυνες για την υγεία;

0
3624

Οι κεφαλιές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν κάποιος σας έλεγε πως είναι επικίνδυνες… για την υγεία;

Σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα, βλέπουμε δεκάδες κεφαλιές. Άλλωστε με το κεφάλι έχουν σημειωθεί μερικά απ’ τα σπουδαιότερα γκολ στην ιστορία του αθλήματος (ας θυμηθούμε το EURO 2004…). Μια ιστορία απ’ την Αγγλία όμως, έρχεται να δώσει στο παιχνίδι με το κεφάλι μια εκδοχή που σίγουρα δεν είχαμε σκεφτεί…

Ο Έρνι Μος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα στην Τσέστερφιλντ, χρειάζεται στα 67 του την καθημερινή φροντίδα της συζύγου του, Τζένυ, καθώς πάσχει από άνοια.

Σίγουρα δεν είναι – δυστυχώς- ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ηλικιωμένος που υποφέρει απ’ την πάθηση αυτή, όμως τα αίτια που την προκάλεσαν – σύμφωνα πάντα με την οικογένειά του – διαφέρουν, καθώς… «κατηγορούν» το ποδόσφαιρο! Είναι πεπεισμένοι πως, οι αμέτρητες φορές που χτύπησε την μπάλα με το κεφάλι, σε συνδυασμό με διάφορους τραυματισμούς, είναι υπεύθυνες για την σημερινή κατάσταση του Μος, και και την παραλληλίζουν με άλλες περιπτώσεις παλαιμάχων ποδοσφαιριστών που παρουσίασαν εγκεφαλικές παθήσεις.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές έκανε ράμματα κοντά στα μάτια του μετά από κάποιο χτύπημα, για να επιστρέψει αμέσως στον αγωνιστικό χώρο» λέει η γυναίκα του, η οποία υποστήριξε επίσης πως «ο Έρνι δεν θα σταματούσε να παίζει ποδόσφαιρο ακόμα και αν ήξερε τις πιθανές συνέπειες. Όμως είχαμε κάνει τόσα σχέδια για την ζωή μας ως συνταξιούχοι. Και είναι κρίμα να μην μπορεί καν να επικοινωνήσει με τα εγγόνια του ».

Οι μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς επάνω στο θέμα δεν έχουν βγάλει κάποιο συμπέρασμα, καταλήγοντας στο ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. «Οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου εθελοτυφλούν, καθώς φοβούνται πως θα χρειαστεί να δώσουν τεράστιες αποζημιώσεις. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, καθώς δεν θα βοηθούσε τον πατέρα μου να καλυτερεύσει» είπε η κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, Νίκι Τρούμαν, η οποία πρόσθεσε πως « το ποδόσφαιρο έχει πάρα πολλά χρήματα. Το μόνο που θέλουμε είναι να υπάρξει κάποιο μέρος όπου θα μπορούσε να έχει την φροντίδα που χρειάζεται όσο χειροτερεύει,και να μην χρειαστεί να πουλήσει το σπίτι τους η μητέρα μου».

Πηγή: sport-fm.gr