“Διαχρονική αξιοποίηση ταλέντων στην πρώτη ομάδα!”

0
603

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής στην ακαδημία του Ατρομήτου, Γιώργος Κορακάκης, ανέλυσε όλο το πλάνο που έχει εκπονήσει ο σύλλογος του Περιστερίου σχετικά με την οργάνωση των υποδομών του. Μίλησε για το στόχο της, τον τρόπο λειτουργίας της και τους γύρω παράγοντες που συνθέτουν μία σύγχρονη και αποτελεσματική ακαδημία ποδοσφαίρου. Αναφέρθηκε στο λόγο που επέλεξε να μείνει στο χώρο μετά το τέλος της καριέρας του, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα σημερινά δεδομένα στο “ταλαιπωρημένο” ελληνικό ποδόσφαιρο.

“Μονόδρομος η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο”

-Τι σας έκανε να επιλέξετε να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο μετά το τέλος της επαγγελματικής σας καριέρας;

Tο ποδόσφαιρο είναι ο χώρος που βρίσκομαι από πολύ μικρή ηλικία και στο μυαλό μου ήταν σχεδόν μονόδρομος η ενασχόληση με αυτό. Η προπονητική ήταν μια ιδέα που με ενδιέφερε έντονα δύο-τρία χρονιά πριν σταματήσω να αγωνίζομαι σαν παίκτης και ασχολήθηκα με αυτή αμέσως μόλις αποσύρθηκα. Θεωρώ πως ήταν μια φυσική εξέλιξη.

-Υπήρξε κάποιος που σας ώθησε στο να καταπιαστείτε με τον τομέα των ακαδημιών ή ήταν καθαρά δική σας επιθυμία; Προσωπικοί στόχοι για το μέλλον υπάρχουν;

Όχι δεν υπήρξε κάποιος. Κατά τη γνώμη μου οι ακαδημίες {κυρίως το Κ20} είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στην προπονητική. Οπότε όταν μου έγινε η πρόταση να αναλάβω την Κ20 του Ατρόμητου θεώρησα ότι ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη. Οι ομάδες Κ20 είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείς να βρεις σε επαγγελματικές ομάδες που είναι και ο προσωπικός μου στόχος για το προσεχές μέλλον.

Χωρίς τίτλο

“Κεφάλαιο: ακαδημία Ατρόμητος”

-Πώς λειτουργεί η ακαδημία του Ατρόμητου, σύμφωνα με ποια πρότυπα;

Δεν θα έλεγα ότι ακολουθούμε κάποιο μοντέλο παρά μόνο τη λογική. Προσπαθούμε να έχουμε την ίδια φιλοσοφία που αφορά την εκπαίδευση και τη βελτίωση των παικτών και έχουμε ορίσει τις αρμοδιότητες βάσει της συνεργασίας με τον τεχνικό διευθυντή και τον αρχιπροπονητή. Έχουμε στελεχώσει την ακαδημία με ανθρώπινο δυναμικό κατάλληλα εξειδικευμένο, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Παράλληλα έχουμε ένα δίκτυο αναζητήσεων ταλέντων και επίσης λειτουργούν πανελλαδικά σχολές ποδοσφαίρου με την εποπτεία του Ατρόμητου.

-Πόσα τμήματα διαθέτει η ακαδημία, πόσα παιδιά περίπου απασχολεί; Που εκτείνεται το scouting νέων ταλέντων;

Η ακαδημία έχει όλα τα τμήματα από ηλικία των 5 ετών μέχρι και 20…Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός από το Κ20 που αγωνίζονται παίκτες γεννημένοι τα έτη 1996, -97, -98, σε όλα τα άλλα τμήματα ο διαχωρισμός είναι κατά έτος, πράγμα που δεν συναντάται εύκολα στην Ελλάδα. Τo scouting επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα μέσω παρακολούθησης αγώνων μικτών ομάδων και περιφερειών. Επίσης παρακολουθούμε αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων. Μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς είναι οι συνεργαζόμενες ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα και εσχάτως και στη Γερμανία μέσω της ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ, όπου υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Στο δυναμικό του Ατρόμητου ανήκουν περίπου 300 παίκτες όλων των ηλικιών.

-Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε στο οργανωτικό κομμάτι, αλλά και γενικότερα;

Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν περισσότερο με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Κυρίως από την άποψη του χώρου και του χρόνου των προπονήσεων και εκεί δημιουργούνται τα όποια οργανωτικά προβλήματα.

-Πώς προσπαθείτε να εξελίξετε ένα νέο ποδοσφαιριστή; Σε ποιους τομείς επικεντρώνεστε;

Σε όλους τους τομείς και ανάλογα την ηλικία δίνουμε βαρύτητα στον ένα η τον άλλο. Για παράδειγμα στις πολύ μικρές ηλικίες η τεχνική έχει μεγάλη σημασία. Δίνουμε έμφαση παντού σε όλα τα τμήματα σε ασκήσεις με την μπάλα που έχουν όλα τα τεχνικο-τακτικά στοιχειά του ποδοσφαίρου. Στις μεγάλες ηλικίες ασχολούμαστε πολύ και με το τακτικό-ομαδικό κομμάτι, ενώ απαραίτητα, δουλεύουμε και στο ψυχολογικό κομμάτι των αθλητών γιατί μιλάμε για ευαίσθητες ηλικίες.

-Τι κίνητρα δίνετε σε παιδιά που παίρνουν λιγότερες ευκαιρίες από κάποια άλλα;

Στα παιδιά αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε πιο πολύ και να σκύβουμε πάνω τους εξηγώντας παράλληλα, τι ζητάμε και ποια στοιχεία πρέπει να αναπτύξουν και τότε θα πάρουν την ευκαιρία τους. Θεωρώ ότι αν είσαι δίκαιος και μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας τα παιδιά σε εμπιστεύονται και προσπαθούν πολύ να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους…η ατομική προπόνηση βοηθάει σε αυτό το κομμάτι

-Μερικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε σχέση με τις ακαδημίες των πιο “μεγάλων”  συλλόγων;

Οι διαφορές έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική δυνατότητα που μπορούν να παρέχουν στους αθλητές τους αυτοί οι σύλλογοι. Εμείς θεωρώ ότι αντισταθμίζουμε αυτό το μειονέκτημα με τη φιλοσοφία που διέπει τον Ατρόμητο, αξιοποιώντας περισσότερους παίκτες στην επαγγελματική ομάδα διαχρονικά.

“Επανδρώνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο”

-Ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος της ακαδημίας του Ατρόμητου; Τι επιζητεί να πετύχει για το μέλλον;

Ο πρωταρχικός στόχος είναι σαφώς να ετοιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές για την επαγγελματική ομάδα, βασιζόμενοι σε ένα πλάνο εκπαίδευσης και βελτίωσης. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν όλα τα παιδιά να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, προσπαθούμε να τα εφοδιάσουμε κατάλληλα ώστε να βρουν τη θέση που τους αρμόζει στο επαγγελματικό ή το ερασιτεχνικό ελληνικό ποδόσφαιρο.

“Συλλογικές αποφάσεις για το καλό του αθλήματος στη χώρα μας”

– Και μια γενικότερη ερώτηση ως γνώστης των πραγμάτων, σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι αιτίες για τις παθογένειες του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;

Οι αιτίες είναι πάρα πολλές. Η απαξίωση του προϊόντος, η έλλειψη ανταγωνισμού και ποιότητας, η βία, η αδυναμία οργάνωσης σε όλους τους τομείς και πολλά άλλα. Όμως αυτά είναι γνωστά. Μόνο αν υπάρχει συλλογική βούληση και συνεργασία, υπεύθυνη και ειλικρινής από όλες τα εμπλεκόμενες πλευρές, μπορούμε να βρούμε ένα σημείο εκκίνησης για την αλλαγή των κατάστασης. Όλα τα υπόλοιπα έχουν ειπωθεί πολλάκις και είναι απλά ευχολόγια.

Λουκάς Κιοκτσόγλου