ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

0
1696

Σ’ αυτό το θέμα, θα προσπαθήσω να υποδείξω κάποιες από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που θα λάβουν υπόψη  οι επαγγελματίες,  οι οποίοι θα θελήσουν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Ελλάδα απαιτεί μεγάλη έρευνα αγοράς και πλήρη ενημέρωση για τις κατασκευαστικές λύσεις που υπάρχουν, σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Α) ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΩΡΟΥ

Εύκολη πρόσβαση, το στοιχείο αυτό βοηθάει στην εύκολη προσέλευση των πελατών στο  αθλητικό κέντρο, αλλά και των μηχανημάτων κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.

Καλό είναι το κέντρο να βρίσκεται κοντά σε μεγάλους και γνωστούς τοπικούς δρόμους, για να είναι εύκολο να το βρει ο καθένας.

Να είναι σχετικά μακριά από την κατοικημένη ζώνη ,λόγω του θορύβου που δημιουργείτε καθημερινά κατά την διάρκεια των αγώνων. 

Το οικόπεδο που  θα επιλεγεί, πρέπει να είναι επίπεδο ώστε να αποφευχθούν πολλές επιπλέον χωματουργικές εργασίες και  τα μεγάλα κοστολόγια αυτών των εργασιών.

Να μην είναι κοντά σε βιομηχανική ζώνη της περιοχής, λόγω της ρύπανσης η οποία ενοχλεί τους χρήστες των αθλητικών χώρων. 

Β) ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΛΩΝ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει το είδος των  αθλητικών εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν στην περιοχή, τις υπηρεσίες  που προσφέρουν,  γενικά  τα θετικά και τα αρνητικά  στοιχεία  τους , ώστε να καταλήξει στην τελική επιλογή όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα προσφέρει.

Οπωσδήποτε οι υπηρεσίες  αυτές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το ίδιο καλές με αυτές που προσφέρουν οι ανταγωνιστές  της περιοχής, ή ακόμα προτιμότερο είναι να τις ξεπερνούν, από κάθε άποψη.

 

Γ) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές σε κάθε κατασκευαστικό τομέα.

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΗΠΕΔΩΝ : Χρήση υλικών Α ποιότητας, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή που θα αντέχει στην μακροχρόνια χρήση του γηπέδου σε όλες τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα υποχώρησης του εδάφους, ανωμαλίες κλπ…, τα οποία μετά διορθώνονται δύσκολα και με πολύ μεγάλα κοστολόγια..

ΤΟΙΧΙΑ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ:

Η κατασκευή τους πρέπει να είναι πολύ καλή ώστε να αντέχει σε όλες τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες ( όπως δυνατοί άνεμοι που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή).

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ

Απαιτείται  επιλογή της καλύτερης ποιότητας του συνθετικού χλοοτάπητα, ο οποίος θα έχει την καινούργια πιστοποίηση της FIFA (FIFA Recommended 2 stars), μεγάλη εργοστασιακή εγγύηση ( 8 έτη) και επίσημα αποτελέσματα δοκιμών από τα μεγάλα ευρωπαϊκά εργαστήρια που θα αποδεικνύουν την καλή ποιότητά του.

Ο συνθετικός χλοοτάπητας είναι το πιο σημαντικό προιόν της όλης κατασκευής των γηπέδων και απαιτείται  ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του, επειδή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλά είδη χλοοτάπητα διαφορετικής ποιότητας και προέλευσης.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ

Απαιτείται ειδική μελέτη φωτισμού, ώστε να δοθεί  προσοχή στο ύψος και στην ποιότητα  των πυλώνων φωτισμού και  των προβολέων. Πρέπει να παρουσιαστεί ένα σύνολο που θα εξασφαλίζει επαγγελματικό φωτισμό και την σωστή απόδοση  σε όλα τα σημεία του γηπέδου.

Δ) ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, εκτός των γηπέδων ποδοσφαίρου, μπορούμε να προσφέρουμε και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός των επισκεπτών. Sport cafe, παιδική χαρά, γήπεδο(α) τένις, γήπεδο(α) multi use, γυμναστήριο, πισίνα…είναι κάποια από αυτά..

Τα παραπάνω  βέβαια εξαρτώνται  κατά μεγάλο βαθμό, πρώτα από την οικονομική δυνατότητα του πελάτη , τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, αλλά και από την συνολική επιφάνεια του χώρου που διαθέτει ο πελάτης.

Ε) ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού τομέα, αρχίζει το εξίσου δύσκολο κομμάτι, που αφορά την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του χώρου, δηλαδή το management του αθλητικού κέντρου. Περιλαμβάνει την διαφημιστική προβολή σε όλα τα ΜΜΕ,

δημιουργία των ακαδημιών ποδοσφαίρου (και άλλων αθλημάτων που υπάρχουν στο κέντρο), οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων στο κέντρο (τουρνουά, παιδικά πάρτι κλπ…), συνεργασίες με τις τοπικές ομάδες και άλλους φορείς στην περιοχή…

Η εταιρία μας προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που προαναφέραμε και διαθέτει τον καλύτερο συνθετικό χλοοτάπητα στην αγορά, με καινούργια πιστοποίηση της FIFA και μεγαλύτερη εργοστασιακή εγγύηση.

Για να γνωρίσετε τις υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις μας, τόσο στον Ελληνικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας  w.w.w.sporteng.gr.

 

Επιμέλεια: Papac Dejan, Sporteng – Κατασκευές Αθλητικών Εγκαταστάσεων

SPORTENG
SIMUNOVIC CHRISTIAN & SIA O.E.
Area: Neo Rysio – Thessaloniki
P.O.666
GR-57001
TEL.: +30 23920 72996
FAX: +30 23920 72997
Email:
sporteng@otenet.gr
WEB:
www.sporteng.gr