“Γαλανόλευκο χρώμα στις υποδομές της Σπόρτινγκ!”

0
784

Πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, πήγε στην Πορτογαλία για μεταπτυχιακές σπουδές ως προπονητής ποδοσφαίρου. Δεν περίμενε, ωστόσο, πως μέσα σε λίγους μήνες θα αποτελούσε μέλος των προπονητών της Ακαδημίας της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και θα μάθανε σε μικρά παιδιά τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα.

Φυσικά, αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν έγινε, καθώς ο Βολιώτης Κωνσταντίνος Σταμέλος έδειξε πως διαθέτει τις γνώσεις αλλά και τις παιδαγωγικές ικανότητες για να σταδιοδρομήσει σε έναν δύσκολο και απαιτητικό χώρο. “Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, με ειδικότητα προπονητής ποδοσφαίρου και κάτοχος διπλώματος UEFA B, πήγα στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία για μεταπτυχιακό πάνω στην προπονητική ποδοσφαίρου”, δήλωσε ο ταλαντούχος τεχνικός. “Ήμουν σε μια σχολή βελτίωσης ατομικής τεχνικής, τακτικής και φυσικής κατάστασης, καθώς ήθελαν έναν ξένο προπονητή με γνώσεις αγγλικής γλώσσας για να κάνει προπονήσεις σε παιδιά που δεν ήταν από την Πορτογαλία. Έμεινα σε αυτή τη σχολή δύο μήνες και μέσω του ιδιοκτήτη της πήγα στην Σπόρτινγκ. Εκείνη την περίοδο χρειαζόταν ένα προπονητή για την ομάδα Κ9. Για ένα μήνα προπονούσα τα παιδιά με δύο ακόμη συναδέλφους και στη συνέχεια ανέλαβα μόνος μου το τμήμα”.

Για τις διαφορές στην οργάνωση σε σχέση με την Ελλάδα ο κ. Σταμέλος τόνισε: “Υπάρχει ο πρόεδρος, καθώς και ο τεχνικός διευθυντής που παρακολουθεί όλες τις προπονήσεις και αξιολογεί όλους τους προπονητές. Μιλούσε με τους γονείς και έπαιρνε απόψεις για τη συμπεριφορά μου προς τα παιδιά και το πόσο αυτά με είχαν αποδεχθεί. Θεωρώ πως υπάρχει καλύτερο σύστημα επιλογής στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας απ’ ότι στην Ελλάδα. Η Σπόρτινγκ, άλλωστε, είναι αναγκασμένη και λόγω οικονομικής κατάστασης να στελεχώνει την πρώτη ομάδα με ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής της”.

Σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες μετέχει το τμήμα του ανέφερε: “Διεξάγεται κανονικά πρωτάθλημα Ακαδημιών στο Πόρτο με τη συμμετοχή αρκετών συλλόγων που εδρεύουν στην περιοχή. Με την ομάδα λαμβάνουμε μέρος σε τουρνουά στη Λισαβόνα, βρεθήκαμε δύο φορές και στη Μαδρίτη, ενώ στο στάδιο Ζοζέ Αλβαλάδε αγωνιστήκαμε σε τουρνουά με όλες τις σχολές της Σπόρτινγκ!”.