ΑΦΙΕΡΩΜΑ AΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

0
1270

Η ακαδημία της Μπάγερν Μονάχου δημιουργήθηκε το 1902 και αναδιοργανώθηκε το 1995.

Γενικοί Διευθυντές είναι ο Βέρνερ Κέρν και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδος Μίχαελ Τάρνατ.

Απασχολεί περίπου 165 παιδιά-ποδοσφαιριστές με στόχο να τους εκπαιδεύσει έτσι ώστε η Μπάγερν να διατηρήσει την θέση της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο συλλόγων την επόμενη χιλιετία και αποστολή της είναι να έχει την καλύτερη ακαδημία ποδοσφαίρου στον κόσμο. Στους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από το εξωτερικό παρέχουν στέγαση στο αθλητικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή Σόμπενερ Στράσσε (Sobener Strasse). H δυνατότητα προπονήσεων της ακαδημίας στα ίδια ποδοσφαιρικά γήπεδα και αθλητικά κέντρα με την 1η ομάδα, είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την Μπάγερν με άλλους σπουδαίους συλλόγους όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Άγιαξ. Το τεχνικό επιτελείο απαρτίζεται από 16 προπονητές, 1 φυσιοθεραπευτή και 1 μασέρ.

Η Μπάγερν έχει αναπτύξει ένα επιτελείο κατασκόπων ( scouters), σε όλο τον κόσμο εν τούτοις το μεγαλύτερο μέρος της ανίχνευσης ταλέντων, πραγματοποιείται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο.

Μέρος της αναδιοργάνωσης της ακαδημίας είναι και ο θεσμός της «Ημέρας ταλέντων». Η διοργάνωση αυτή διαρκεί 2 ημέρες (Σαββάτο & Κυριακή). Κατά την διάρκεια της οποίας συμμετέχουν περίπου 500 νεαροί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παρακολουθούνται στενά σε αγώνες 5Χ5 διάρκειας 20 λεπτών. Οι υπεύθυνοι παρακολουθούν στενά τους νεαρούς έχοντας ως κύρια κριτήρια την ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, το ντρίμπλινκ και κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα όπως το διάβασμα του παιχνιδιού και κατά μέσο όρο έως 7 νεαροί καταφέρνουν να αποκτήσουν μια θέση στην ομάδα νέων της Μπάγερν.

Οι «Ημέρες ταλέντων» έχουν γίνει αποδέκτες του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, προσελκύοντας κυρίως παιδία από την Γερμανία αλλά και από άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Ελλάδα. Το τελευταίο στάδιο για τους νεαρούς της ακαδημίας, είναι η Μπάγερν Μονάχου Β΄, η οποία αγωνίζεται στην Ρετζιοναλίγκα Σόντ (Regionalliga Sod).Mερικοί ποδοσφαιριστές που αναδείχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι οι: Μάρκους Μπάμπελ, Ντίτμαρ Χάμαν, Όουεν Χάργκριβς, Πιότρ Τροχόφσκι, Μπάστιαν Σβαινστάιγκερ, Φίλιπ Λαμ, Τόμας Μίλερ, Τόνι Κρός με πιο πρόσφατους τους Χόλγκερ Μπατστούμπερ και Ντιέγκο Κοντέντο.

 

Παναγιώτης Καραουλάνης