ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΟΝΑΚΟ “Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΡΙΓΚΙΠΩΝ”

0
2268

Η ιστορική και κοσμοπολίτικη Μονακό το καμάρι του Μόντε Κάρλο η ομάδα του Αρσεν Βενγκέρ, του Ανρί του Τρεζεγκέ αλλά κι του Άκη Ζήκου  ήταν ένα από τα πρώτα γαλλικά σωματεία που αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία μιας Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας το 1975. Μια πρότυπη σχολή ποδοσφαίρου που αφού επεκτάθηκε σύντομα με ένα δίκτυο κορυφαίων scouter σε κάθε Γαλλική επαρχία κατέκτησε μετά τα μέσα του 80’ και την πιο παραγωγική δεξαμενή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Οι στενοί δεσμοί του Αφρικανικού ποδοσφαίρου με τους «τρικολόρ» δε θα μπορούσαν να μείνουν αναξιοποίητοι από τους υπευθύνους των Μονεγάσκων που εστίασαν στην ανακάλυψη και την προσέλκυση των ποδοσφαιρικών «διαμαντιών» της Μαύρης Ηπείρου με κυριότερες πηγές της Σενεγάλη και τη Γκάνα. Η έκρηξη φυσικά στη δομή των ποδοσφαρικών σχολών πραγματοποιήθηκε επί εποχής Αρσέν Βενγκέρ (1987-1994) όταν είχαμε και την λαμπρότερη παραγωγή παγκοσμίου εμβέλειας ταλέντων (Τιράμ, Πετίτ, Τρεζεγκέ, Ανρί, Πορατό κ.α.).

Και σήμερα όμως η Μονακό διαθέτει μια πλειάδα παικτών της σχολής (συνολικά 22) που είτε παίζουν στην πρώτη ομάδα (Mangani, Muratori, Mongongu, Nkoulou, Bakar, Diaz, Dufau, Zola, Gakpe, Sagbo) είτε δανεικοί στις Ντιβιζιόν Α’ αλλά και σε μικρότερες κατηγορίες. Παράλληλα είναι μέλη των μικρών Γαλλικών Εθνικών συγκροτημάτων.
Όλα αυτά με άξονα τις εγκαταστάσεις στο La Turbie (πόλη που γεωγρφικά ανήκει στη Γαλλία) υπό την αιγίδα της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όπου μεταξύ άλλων στεγάζονται οι κοιτώνες, το γυμναστήριο, οι σχολικές αίθουσες αλλά και αρκετοί ακόμα βοηθητικοί χώροι πέρα από τα γήπεδα. Aναλυτικά:
Οι εγκαταστάσεις των υποδομών

* Γήπεδο και Ειδικός Χώρος Προθέρμανσης
* Jacuzzi, Σάουνα, Αίθουσα Θεραπείας
* Αίθουσα για βάρη
* Γυμναστήριο Πολλαπλών Χρήσεων

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην La Turbie
* 3 γήπεδα  με φυσικό χλοοτάπητα, 1 με συνθετικό χλοοτάπητα
* Αίθουσα αποθεραπείας και χώρος ελέγχου δύναμης

* Για την Ακαδημία της ομάδας του Πριγκηπάτου όμως η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια αλλά αφορά και την σχολική εξέλιξη των παιδιών
Σύμφωνα με τα Γαλλικά εθνικά εκπαιδευτικά πρότυπα, απασχολεί δέκα εκπαιδευτικούς. Οι μικρές τάξεις επιτρέπουν την πιο προσωπική φροντίδα και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των φοιτητών ενώ στην συνέχεια οι γνώσεις γίνονται πιο εξειδικευμένες με σκοπό να υπάρξει επαγγελματική κατοχύρωση και εκτός του ποδοσφαίρου.
Η δομή των σχολών ποδοσφαίρου της Μονακό

1. Η πρώτη ομάδα ενσωματώνει ηλικίες 17, 18, και 19 ετών
7 προπονήσεις και 1 αγώνα την εβδομάδα
Υπεύθυνος Συντονισμού: Frédéric Barilaro
– CFA (προπονητής: Frédéric Barilaro)
– U-18 Nationals (προπονητής: Christophe Almeras)
2. Η δεύτερη ομάδα αφορά τα παιδιά των 15 και 16 ετών
7 προπονήσεις και 1 αγώνα την εβδομάδα
Υπεύθυνος Συντονισμού: Bruno Irlès
– U-18 Nationals (προπονητής: Christophe Almeras)
– U-16 Nationals (προπονητής: Bruno Irlès)
Προπονητής Τερματοφυλάκων: Christophe Almeras
Τεχνικοί Φυσικής Κατάστασης: Lionel Iacono και Sébastien Lopez

 

Αρμονία και καθημερινή προσπάθεια

Το βάρος που δίνουν οι υπεύθυνοι της σχολής στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των νεαρών παιδιών που συχνά προέρχονται από μια δύσκολη παιδική ηλικία (ειδικά αυτοί από τις χώρες της Αφρικής) φαίνεται και από τα λόγια της ψυχολόγου MarieChristine PHILIPPS (συντονίστρια οργάνωσης της Ακαδημίας).

«Η εφηβεία είναι μια μεταβατική και κρίσιμη περίοδος. Όντας επιφορτισμένοι με την οργάνωση του σχολείου, καθώς και την καθημερινή ζωή στην Ακαδημία Νέων AS Monaco FC, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι παίκτες δεν είναι απλά εκκολαπτόμενα αστέρια αλλά μικρά αγόρια όπως και οποιαδήποτε άλλα.
Ο συνεχής και ανοικτός διάλογος με τους νέους παίκτες είναι απαραίτητος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανασφάλειας ιδίως στην εποχή μας. Παράλληλά οι νέοι πρέπει να καταλάβουν και να αποδεχθούν τους κανόνες που συνοδεύουν τη ζωή στην ακαδημία. Πρέπει επίσης να είναι διανοητικά ισχυροί και να μάθουν να αποδεικνύουν στους εαυτούς τους ότι μπορούν να επιτύχουν. Μόνο τότε θα είναι τα αποτελέσματα που επιθυμούν εφικτά. Για να επωφεληθούν από το ταλέντο τους, τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι χωρίς τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, οι προϋποθέσεις τους για την επιτυχία τους θα μειωθούν κατά πολύ. Η δέσμευση για την τήρηση των κανόνων που οδηγούν στην κορυφή είναι το θεμέλιο της επιτυχίας.
Η οργάνωση μας δίνει τη δυνατότητα στα νέα αυτά απιδιά που ξεχωρίζουν για τα ταλέντο αλλά και για το χαρακτήρα τους να πετύχουν στο ποδόσφαιρο, ενώ ταυτόχρονα επικυρώνουν και τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις. Η ζωή στο Κέντρο απαιτεί λοιπόν ιδιαίτερη ευελιξία. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους χρονικούς περιορισμούς (τουρνουά, προπονήσεις, απουσίες και άλλα), ενώ ταυτόχρονα να επιτρέπει στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης».

 

Μάρω Πόθα