ΑΠΟΘΕΩΣΗ FUTSAL ΑΠΟ ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ

0
885

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει η daNoi ΑΕΛ Futsal στην ιστοσελίδα της

Αναλυτικά

Οι ποδοσφαιρικές αντιλήψεις του Pep Guardiola δεν έχουν αφήσει κανένα ασυγκίνητο τα τελευταία χρόνια. Ο προπονητής που άγγιξε τον ουρανό στην εποχή του ως προπονητής της Μπαρτσελόνα και σήμερα στην Μπάγερν Μονάχου αποθεώνει το άθλημα του Futsal. O Pep Guardiola με επιρροές που κυμαίνονται από το δάσκαλο και μέντορά του Γιόχαν Κρόιφ αλλά και από την Αργεντινικη σχολή του Marcelo Bielsa καθώς επίσης και με επιρροές από τον Ισπανό προπονητή Juanma Lilloπου εφεύρεσε το σύστημα 4-2-3-1 αρχές της δεκαετίας του 90’. Το futsal έδωσε στον πρώην προπονητή της Barca μια ευρεία κάμα από εμπνεύσεις σε τακτικά ζητήματα με αποτέλεσμα να βγάζει ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Ο Pep εκτιμά ότι το Futsal αρχίζει από το παιχνίδι στο δρόμο στην αλάνα και μετά μεταφέρεται στο σχολείο όπου αναγκαστικά μειώνονται οι διαστάσεις για να παίξεις ποδόσφαιρο. Ο Pep Guardiola εκφράζεται σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Βασικά, και για λόγους χώρου, όλοι αρχίσαμε να ασκούμε αυτό το άθλημα που ενεργοποιείται στις γειτονιές και τα σχολεία αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένας ποδοσφαιρικό αγώνας σε κανονικές διαστάσεις και έτσι ταιριάζει απόλυτα για να παίξεις ποδόσφαιρο 5χ5.

Ο πρώην προπονητής της Barca, δήλωσε: το futsal είναι τετράγωνο και με λοξεύσεις, διαγώνιες και παράλληλες. Παίζετε σχεδόν με μόνο δύο επαφές, διότι η παύση είναι αναγκαία για να καθορίσει που είναι ο αντίπαλος και να κατευθύνεις την μπάλα με τρόπο που να δημιουργήσεις ρίγμα στις γραμμές εξουδετερώνοντας τον αντίπαλο. Σε αυτό το άθλημα, οι διαγώνιες πάσες είναι αναγκαίες για να διαπεράσουν τις γραμμές πίεσης και έτσι η επίτευξη του στόχου να γίνει με λίγες πάσες. Ωστόσο, η μέθοδος Guardiola χρησιμοποιεί πολλές πάσες για να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλο και να προκαλέσει σωματική εξάντληση, κάτι που ισχύει και στο ποδόσφαιρο σάλας. Αυτό ισχύει στο σύστημα 4χ0 στο futsal αφόυ είναι μια μικρογραφία της μέθοδος του Pep όπου χρησιμοποιείς πολλές πάσες για να μεταβείς από την άμυνα στην επίθεση. Η διάταξη ώρα έντεκα (eleven o’ clock) είναι κάτι που σου επιτρέπει με διαγώνιες πάσες να επιτεύξεις τον στόχο σου πολύ πιο απλά.

Δεν υπάρχει επιθετικός ή αμυντικός στο futsal, όλοι είναι το ίδιο. Η βασική αρχή είναι να μην χαθεί εύκολα η μπάλα και το να επιτίθεσαι μόνο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή αφού πρώτα θα πρέπει να δημιουργήσεις ανισορροπία στις γραμμές του αντιπάλου. Έχοντας λίγους παίκτες, η μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση χρειάζεται να είναι σταθερή και πολύ γρήγορη. Έτσι, πρόσθεσε: Αυτό καθιστά την γραμμή μεταξύ επίθεσης και άμυνας να είναι πάρα πολύ λεπτή. Όλα ξεκινούν με ένα ρόμβο (3χ1) ή ένα τετράγωνο (2χ2 ή 4χ0), διασφαλίζοντας πολλές επιλογές στον κάτοχο της μπάλας. Αυτό εξασφαλίζει τη συνέχεια του παιχνιδιού και αναγκάζεις τον αντίπαλο να τρέχει πίσω από την μπάλα.

Στο ίδιο πνεύμα, λέει: Γρήγορες και βοηθητικές πάσες στο παιχνίδι, αλλά όχι μεγάλα περάσματα αφού είναι δώρο προς τον παίκτη που αμύνεται. Οι συνεχείς αλλαγές του παιχνιδιού από πλευρά σε πλευρά, όπως ήταν τόσο συχνές με τον Dani Alves και Abidal αντικατοπτρίζουν μια ηχηρή επιβεβαίωση του Pep Guardiola που λέει: Είμαστε επιτιθέμενοι αμυντικοί και αμυνόμενοι επιθετικοί…κάτι που ισχύει στο futsal!

O Pep παραθέτει επίσης ότι με βάση το Futsal έχει εφαρμόσει στη φιλοσοφία του και μια άλλη μέθοδο: Μετά την επιτυχή κυκλοφορία της μπάλας, της εδαφικής υπεροχής και της μετάβασης στην δεύτερη γραμμή για την δημιουργία υπεροχής 2 εναντίον 1 (2χ1) δηλαδή αυτός που κατέχει την μπάλα μαζί με αυτό που είναι παράλληλα με την μπάλα, αφήνουν στη μέση τον αντίπαλο δημιουργώντας ένα ισόπλευρο τρίγωνο που είναι η βάση του ποδοσφαίρου σάλας(futsal) που είναι πράγματι το κλειδί στο σύστημα του παιχνιδιού του Pep Guardiola. Το παιχνίδι βασίζεται σε κυκλοφορία μπάλας, που σχηματίζεται από τις κορυφές ενός τριγώνου για να νικήσει τις γραμμές σταδιακά. Όσο για τους παίκτες του futsal, ο Guardiola είπε: Ολοκληρωμένος παίκτης σημαίνει τεχνική, εκρηκτική φυσική αντίδραση σε μικρή απόσταση, χαμηλό κέντρο βάρους για να έχει πλεονέκτημα στο γύρισμα με την μπάλα. Μετά από είκοσι περάσματα χωρίς ανάκτηση, οι αντιπάλοι ρίχνουν λευκή πετσέτα και είναι βέβαιο ότι θα σκοράρεις. Στο futsal όπως και το ποδόσφαιρο η φυσική φθορά είναι κουραστική, και η φυσική κατάσταση σ’ενα παίκτη είναι ζωτικής σημασίας. Παίκτες με χαμηλό κέντρο βάρους όπως Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα θα μπορούσαν εύκολα να παίξουν futsal αφού έχουν τον απόλυτο έλεγχο με την μπάλα.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ του ποδοσφαίρου σάλας και του κλασσικού ποδοσφαίρου είναι ο αριθμός των διελεύσεων σε μέτρα. Παίζοντας ένα άθλημα στο οποίο θα πρέπει να επιτεθείς και παράλληλα να αμυνθείς όταν χάσεις την μπάλα η φυσική φθορά είναι πιο γρήγορη. Ο Γκουαρντιόλα σχολίασε: Είναι ένα παιχνίδι που σε εξοντωνει. Το μόνο που ζητάει το σώμα είναι το νερό και ένα time out…!

Η υποδοχή της μπάλας γίνεται ως συνήθως με την σόλα κάτι που εφαρμόζεται πλέον και στο κλασσικό ποδόσφαιρο αφού κερδίζεις χρόνο (timing) για πιο γρήγορη σκέψη στην πάσα ή στο σουτ. Οι μικρότερες διαστάσεις κάνουν το τερματοφύλακα του futsal σημαντικό μέρος του παιχνιδιού κάτι που εφαρμόζεται πλέον και στο κλασσικό ποδόσφαιρο για την δημιουργία υπεροχής. Ο Pep κατέληξε στο συμπέρασμα. Καθημερινά τα παιδιά που ασκούνται στο δρόμο και στο σχολείο έχουν φέρει πολλές αποχρώσεις στην κατασκευή ενός διαφορετικού μοντέλου της καταλανικής σχολής που βασίζεται στις βασικές αρχές του futsal. Οι αναλογίες ανάμεσα στο futsal και το σύστημα παιχνιδιού του Pep Guardiola είναι περισσότερο από σαφές ότι έχουν πάρα πολλά κοινά. Ένα σύστημα που οδήγησε την Barca στην κορυφή του Ολύμπου και που θα την οδηγεί για τα επόμενα χρόνια.

Δική μας εκτίμηση σαν υπηρέτες του όμορφου αθλήματος είναι ότι το futsal πάντοτε θα είναι στη σκιά του ποδοσφαίρου αλλά το κλασσικό ποδόσφαιρο πάντα θα διδάσκεται από το futsal για να μπορεί να εξελίσσεται και να διαμορφώνει νέα συστήματα, νέες τακτικές αλλά και να μπορεί να δημιουργήσει το νέο Messi της επόμενης δεκαετίας.