“Αλλάζει όλη του η ζωή!”

0
773

Ο 10χρονος πιτσιρικάς Χρήστος Σιάκας που αγωνίζεται στην ακαδημία Σάντος Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνεργάζεται με την ΑΕΚ, έλαβε επίσημη κλήση για να δοκιμαστεί από την Barcelona Escola! Φυσικά, κανένας δεν πρόκειται να μπει εμπόδιο, αφού τόσο η οικογένένειά του, όσο και η Ένωση, άναψαν αμέσως το «πράσινο φως» και ο μικρός ετοιμάζει βαλίτσες, μαζί με τον πατέρα του και την Παρασκευή θα πετάξει για την Καταλονία!

Το minifootballnews.gr επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη και προπονητή της Σάντος Πανοράματος, Μάκη Ιωσηφίδη, και έμαθε όλες τις πτυχές γύρω από αυτή τη σπουδαία στιγμή για το μικρό Χρήστο!

“Εμείς εντοπίσαμε τον μικρό Χρήστο πριν από δύο χρόνια στο σωματείο της ΧΑΝΘ, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Επικοινωνήσαμε με τον πατέρα του και του εκδηλώσαμε την επιθυμία να τον εντάξουμε στην ακαδημία μας. Εκείνος ήταν εξ αρχής θετικός και έτσι φέραμε το παιδί στο σύλλογο μας”, σχολίασε αρχικά ο κ. Ιωσηφίδης.

Σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορείς παρά να ξεχωρίσεις ορισμένα μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα πρώτα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένα τόσο νεαρό παιδί, στα οποία έπειτα βασιζόμαστε για να το εξελίξουμε.

Για το πώς προέκυψε το ενδιαφέρον από… Καταλονία:

“Το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα προέκυψε μέσω ενός e-mail ενός συνεργάτη μας στην Ισπανία, που καλούσε τον Χρήστο να πάρει μέρος σε δοκιμαστικά που διοργανώνει κάθε χρόνο η ισπανική ομάδα. Μετά τις πρώτες δοκιμές, τον κάλεσαν και για δεύτερη φορά περί τα τέλη Μαΐου, όπου θα έπαιρνε και τη σχετική αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή ήταν θετική. Επέλεξαν τον Χρήστο ώστε να μεταβεί στην Καταλονία μέχρι τις 15 Ιουνίου και να κάνει την εγγραφή του στην Μπαρτσελόνα Escola.”

“Όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη, πρόκειται για άκρως επαγγελματικό πλαίσιο. Οι εγκαταστάσεις από μόνες τους προδιαθέτουν τον ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί με όρεξη. Υπήρχαν 10-12 προπονητές, όλοι φιλικοί προς τα περίπου 40 παδιά που δοκιμάζονταν και ένα ιδιαίτερα κατανοητό ασκησιολόγιο. Φυσικά όλες οι προπονήσεις βιντεοσκοπούνται ώστε αργότερα, οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα να τα αξιολογήσουν με όση ηρεμία γίνεται, χωρίς βιασίνη.”

Για τους γονείς, πρόσθεσε ο κ. Ιωσηφίδης, είναι μια αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Θα εγκατσταθούν μόνιμα στην Βαρκελώνη και είναι πλήρως κατασταλλαγμένοι σε αυτό που πρόκειται να κάνουν. Αυτό που απομένει είναι να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει στείλει η Μπαρτσελόνα και να ρυθμιστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με το προξενείο στην Ισπανία.

Εν τέλει επεσήμανε την προοπτική που παρουσιάζει το ντόπιο στοιχείο και θέλησε να καταδείξει την ενδεχόμενη καχυποψία που υφίστασται σε περιπτώσεις όπως αυτή του Χρήστου:

“Πιστεύω πως ταλέντα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στη Σάντος. Σίγουρα εμείς θέλουμε να έχουμε τέτοιες επιτυχίες και είναι τιμή μας που ένας σύλλογος σαν την Μπαρτσελόνα πήρε από εμάς τον Χρήστο Σιάκα. Στόχος μας τώρα είναι να δουλέψουμε σκληρά και να αναδείξουμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι να πάρουν ανάλογες ευκαιρίες σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ όσα περισσότερα παιδιά γίνεται.”

“Θέλω να τονίσω επίσης από την άλλη, ότι δεν προσφέρει σε τίποτα η καχυποψία που υπάρχει μερικές φορές για το πώς και το γιατί γίνονται όλα αυτά. Το ταλέντο στην Ελλάδα ξεχειλίζει και αυτό πρέπει να το λάβουμε όλοι πολύ σοβαρά υπόψιν μας.”

Λουκάς Κιοκτσόγλου